Totalt handlar det om 49 procent av Uppsalaborna som har ändrat sina resvanor på grund av inflationen, enligt rapporten. Framför allt handlar det om människor med tajtare ekonomiska marginaler, menar Lasse Brand, som är en av medförfattarna till rapporten.
– Tre grupper sticker ut. Det är föräldrar, unga vuxna och låginkomsttagare, säger Lasse Brand.
Fenomenet att ändra sina rese- och pendlingsvanor syns dock inte bara bland människor med mindre ekonomiska marginaler. Enligt Lasse Brand är det en trend som syns i stora delar av samhället. Han säger att det beror på en kombination av reallönesänkningar och inflationen.
Bilen är det färdmedel som flest har valt bort för att hålla nere kostnaderna. I stället väljer folk att cykla eller promenera, visar rapporten.
– Vi ser en tydlig nettominskning för bilen, både i Uppsala och i andra städer.
Undersökningen kring människors resvanor genomförs sedan fyra år tillbaka i Stockholmsregionen, Göteborgsregionen och Malmöregionen. Nytt för i år är att WSP även kollat på Uppsala. Föga förvånande sticker Uppsalas cyklande ut, men även en mer oväntad detalj. Det verkar nämligen som att Uppsalaborna i större utsträckning stör sig på sina medresenärer i kollektivtrafiken.
– Jag kan bara spekulera i vad det beror på. Det kan ju vara så att man i storstäderna är lite mer avtrubbad, att man är lite mer van med att det är stökigt, säger Lasse Brand.