Obekvämt, fult eller bara krångligt. Skälen till att Uppsalaborna struntar i cykelhjälmen är många.
– Trots att folk känner till riskerna väljs hjälmen bort för att den trasslar till håret, säger Lars Åberg, professor i trafikpsykologi.
Trots att det i dag anses farligare att cykla än att åka bil är det bara 13 procent av de vuxna invånarna i Uppsala län, eller en av åtta, som använder cykelhjälm regelbundet. Det är sämst i Sverige, enligt en undersökning NTF låtit göra det första halvåret 2013. Totalt sett har 1 347 cyklister runt om i länet ingått i undersökningen.
– Det såg likadant ut förra året, så det är svårt att säga något om huruvida det är en nedåtgående trend eller inte, säger Claes Litsner, verksamhetsansvarig på NTF i Uppsala län.
Han menar att anledningen till att det ser så dystert ut i Uppsala är att en del mindre kommuner i länet visat på så låga siffror som 1–3 procents användning av cykelhjälm.
– I Östhammar till exempel stötte vi knappt på några cyklister med cykelhjälm alls när vi var ute och kollade. I Uppsala stad ser det faktiskt lite bättre ut, där använder ungefär 24 procent hjälm när de beger sig ut med cykeln, säger Claes Litsner.
Men vad beror det då på att så många ändå väljer att lämna hjälmen hemma i cykelstaden Uppsala? Lars Åberg, professor i trafikpsykologi vid Uppsala universitet, var en av dem som tittade på användandet av cykelhjälm hos en testgrupp bland personalen på Akademiska sjukhuset. Gruppen var väl medveten om de risker som en cyklist utsätter sig för dagligen.
– Det är några år sedan nu, men då delade vi ut 200 cykelhjälmar till dem som sade sig vara motiverade att använda hjälm. Det visade sig dock att mindre än hälften faktiskt använde hjälmarna. Det fanns flera olika orsaker till varför man lät bli. Att frisyren förstördes var en av de vanligaste anledningarna. Många tyckte även att det var för varmt och opraktiskt. Att man helt enkelt inte var van att använda hjälm och därför glömde den hemma var också ett skäl som togs upp. Ursäkterna gick isär.
Men han tror att den allra största anledningen till det låga användandet av cykelhjälmar är ganska självklar och inte har något med fåfänga att göra.
– Det är relativt få som upplever att man faktiskt behöver cykelhjälmen. Folk tänker ”det händer inte mig”. Däremot är man desto mer noggrann med att se till att barnen använder hjälm, eftersom de anses vara lite slarvigare och mer tanklösa, säger Lars Åberg.