Uppsalaborna reagerar: "Det är helt fruktansvärt"

UNT:s granskning "Kommunens drömkåkar" har väckt starka reaktioner. Och när kommunstyrelsen hade möte i stadshuset passade Skarholmens krögarpar på att protestera ytterligare:
"Ni borde skämmas."

Skarholmen tronar längst ut på udden vid Ekolns strand utanför Sunnersta. I dag är huset i mycket dåligt skick och i stort behov av en renovering.

Skarholmen tronar längst ut på udden vid Ekolns strand utanför Sunnersta. I dag är huset i mycket dåligt skick och i stort behov av en renovering.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2025-02-06 16:30

I veckan beslutade kommunstyrelsen att utreda framtiden för restaurang Skarholmen. UNT kunde tidigare i veckan avslöja att kommunen medvetet låtit byggnaden förfalla och att krögarna som driver verksamheten känner sig utnyttjade.

Krögarparet Anna-Karin Eriksson och Rebaz Zindrou vill att kommunen att ska rusta upp huset och att de får driva restaurangen vidare. Och på onsdagen – när politikerna i kommunstyrelsen hade sitt sammanträde – var Rebaz Zindrou på plats i stadshuset.

Med sig hade han en skylt med texten: "Ni borde skämmas".

– Vi svenskar är bra på att bara knyta näven i fickan. Men jag vill visa att jag tycker att de gör fel. Och jag lovade Anna-Karin att göra allt jag kan, säger han.

undefined
Rebaz Zindrou, andra halvan av krögarparet på Skarholmen, tog på onsdagen med sig en skylt till stadshuset för att väcka samtal hos politikerna.
undefined
"Vi vill bara få fokusera på restaurangen och slippa lägga tiden på fastighetsskötsel när värmen lägger av eller saker går sönder", säger Rebaz Zindrou.

I UNT:s sociala medier har kommentarerna vällt in från Uppsalaborna i veckan. Många känner starkt för "Skaris" och är engagerade i restaurangens – och hela uddens – framtid.

Flera läsare konstaterar att stället tappat mycket av sin forna glans: "Det är ju så förfallet att lusten att gå dit har försvunnit" skriver Sirpa i en kommentar. 

Per-Ola kallar kommunens hantering av huset för skamlig: "Det är helt fruktansvärt att Uppsala kommun tillåtit det bli en sådan skamfläck" skriver han.

undefined
Ett flygfoto över Skarholmen från 1958. Huset byggdes 1928.

Många vill att kommunen tar sitt ansvar som fastighetsägare och utvecklar området. Läsaren Niina föreslår gästbåtplatser på sommaren och bättre bussförbindelser på vintern. En allmän bastu med kallbad, vill Katja se. Läsaren Essi är inne på samma linje och föreslår att kommunen gör om det till ett spahotell.

Några kopplar samman kommunens hantering av Skarholmen med frågan om spårvagnen. En läsare tycker kommunen borde lägga pengar på att hand om sina fastigheter i stället för att lägga pengar på spårväg. 

undefined
Spårvagn till Skaris? Ja, så såg det ut innan Uppsalas spårvagnar avvecklades 1953.

Läsaren Urban har en lite annan ingång på samma ämne: 

"På den tiden det begav sig och Skarholmen blomstrade så utmärktes stället av ett speciellt förhållande. Dit gick dåtidens spårvagn från Grindstugan inne i Uppsala. Se till att påminna herr Pelling om spårvagnens betydelse för Skarholmens restaurangliv så lär han nog se till att ordna finansieringen", skriver han.

När det kommer till Hospitalet, det gamla mentalsjukhuset i Ulleråker, är flera kommentarer i stil med läsaren Hannas: "Sluta leka med vara skattepengar", skriver hon. 

Detta eftersom UNT berättat att det kostat nästan 30 miljoner att underhålla ytor som står tomma i huset. 

undefined
Hospitalet står till 60 procent tomt, vilket har kostat Uppsalaborna nära 30 miljoner på 10 år, visar UNT:s granskning.

"Men Hospitalträdgården och Bouleråker har blivit fantastiskt med jättefina planteringar, grillplats, vattenreservoar, lekplats, utegym, boulebanor och så vidare", skriver Eva. 

Några läsare påpekar att delar av huset i dag huserar många kulturarbetare, inte minst konstateljéer, vilket är helt riktigt. Samtidigt visar UNT:s granskning att resterande 60 procent av de 13 000 uthyrningsbara kvadratmeterna – rum, korridorer och hela huskroppar – ekar tomma.

Kulturarbetare i Hospitalet påpekar också att de betalar marknadsmässiga hyror för enskilda rum – det som avses i artikeln är att exempelvis de gemensamma ytor som nyttjas av kulturarbetarna subventioneras av kommunen. Detta har vi dock inte räknat in i kostnaden 30 miljoner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!