Folkhälsomyndighetens rekommendation att arbeta hemma, om man kan, ligger kvar året ut. Svenska folkets inställning till hemarbete under coronatiden är överlag positiv. En undersökning gjord av statliga bolåneföretaget SBAB visar att 6 av 10 tillfrågade trivs med att jobba hemma. Lika många vill fortsätta med det även efter pandemin.
Enkätsvaren (1017 svarade) visar också att nästan hälften (46 procent) anser att deras privatliv har förbättrats av att arbeta hemma.
En social och hälsomässig vinst alltså, för dem som kan jobba hemma. Men för dem som jobbar i sjukvården, kollektivtrafiken eller i olika serviceyrken är det inte lika enkelt.
UNT gick ut på stan och frågade Uppsalaborna om och hur de jobbar hemifrån i höst.
Familjen Eriksson/Edstam från Uppsala har delade erfarenheter. Andreas Eriksson har jobbat hemma sen i mars.
– Ja det var så länge sen jag satte min fot där, så mitt passerkort har gått ut. Eftersom jag pendlar till Ericsson i Kista har jag gjort stora tidsvinster när det gäller livspusslet, säger Andreas Eriksson.
Kristina Edstam som är barnmorska måste förstås vara på plats på sitt arbete och tycker att det är helt okej.
– Det kan ju vara skönt att komma hemifrån ibland. Sitter man hemma så kan det vara svårt att skilja på vad som är jobb och fritid, tror hon.
Madelen Karlsson jobbar på Region Uppsala och har suttit hemma i snitt 2 - 3 dagar i veckan.
– Jag känner mig effektivare, säger hon och lägger till att hon gärna fortsätter efter pandemin.
– Men inte hela veckan, man vill ju ha lite social kontakt också.
Kristina Udenius är hemma och hälsar på sin mamma i Uppsala. Annars bor hon i Trollhättan och jobbar som barnsjuksköterska.
– Jag har förstås inte kunnat jobba hemma. Istället har vi gått från 3- till 2-skift för att klara arbetet under pandemin. Så jag har jobbat 12,5 timmar per natt i tre dagar. Tufft, men det har gått, säger hon.
Kemar Broderick måste också vara på plats på sitt jobb. Han arbetar som kock på en personalmatsal i Uppsala.
– Men jag märker av pandemin och att folk arbetar hemma mer nu. Antalet luncher har minskat från 280 till 170 sen det började, säger han.
Erik Sahlin jobbar som processpecialist inom läkemedelsindustrin och har varit på kontoret 2-3 gånger per månad sen i mars. Han delar arbetsrummet med hustrun hemma i villan i Läby Västerby utanför Uppsala. Han tycker att de hittat en bra fördelning.
– När någon av oss behöver ha digitala möten går vi in i ett annat rum bara. Näst äldste sonens rum är en favorit, han har en bra stol, säger han.
– Det här arbetssättet passar mig. Sociala kontakter får jag när jag tar en lunchpromenad genom byn. Vi är ju fler som sitter hemma och arbetar. Jag tror absolut att jag kommer fortsätta jobba hemifrån även efter pandemin, om det är möjligt, säger han.