Uppsalabor väljer rörligt bolån
Trots historiskt låga räntor väljer få låntagare i Uppsala att binda sina bolån. Det flesta håller huvudet kallt och väntas agera först när tydliga signalerna om en höjning kommer.
Trots det är det ingen rusning för att binda bolånen. SEB:s låntagare i Uppsala väljer korta löptider. De som tar nya bolån binder dock upp emot hälften av lånen på längre tider.
— Riksbanken har sänkt den rörliga räntan under lång tid. Det är troligen därför många väljer att ligga kvar på rörlig ränta. Men vi börjar se en utplaning. Man kan inte sänka mycket mer. När det kommer information om en räntehöjning då tror jag kunderna tar ställning. Inte i dag. De kan ju när som helst gå in och binda, säger Anna Nybom, marknadschef för privatkunder vid SEB i Uppsala.
Tre månaders bindningstid
Fyrtio procent av Nordeas kunder i Uppsala har rörliga lån eller tre månaders bindningstid. Sjutton procent har bundit på ett och två års sikt. Bara tolv procent på fem år. Att binda längre är inte alls populärt.
— Kunderna är väldigt räntemedvetna. I Uppsala är bolånen ofta så höga så man tittar på varje krona. Skillnaden är stor, över en procent, mellan rörlig och fast ränta. Det blir mycket pengar på höga lån. Det har ju heller inte blivit en ränteuppgång efter EMU-omröstningen som man sade, så många avvaktar, säger Maria Bouveng privatmarknadschef på Nordea i Uppsala.
Börjat binda bolån
Hos Upplandsbanken ha en del kunder har börjat binda sina bolån.
— Det är billigt med både fast och rörlig ränta i dag. Men vi tror att räntan kan ha bottnat nu och att de här nivåerna kan hålla sig fram till hösten eller årsskiftet. Jag tror de flesta kommer att rusa till banken först när besked om räntehöjningar kommer, säger bankchef Lars Alexandersson.
Samtliga långivare är försiktiga med att generella besked om hur låntagarna bör agera.
— Historiskt sett så har det varit lönsamt med rörliga räntor. Men det är inget fel att binda. Det måste vara den enskilda kundens ekonomiska behov och förutsättningar som styr, säger Carin Bergh Wihed, bankchef på Länsförsäkringar Uppland.
Skaffa en mix
Lars Alexandersson tycker att den som inte har så stark ekonomi nog ska börja tänka på att binda en del av sina lån. De som är med stadd i kassan kan välja att vänta.
Anna Nybom råder sina kunder att skaffa sig en mix med olika löptider på lånen. Hälften rörligt, hälften bundet, i normalfallet.
— Det ger en trygg boendeekonomi på längre sikt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!