Uppsalabor usla på källsortering

Uppsalabornas sortering av plast, metall och pappersförpackningar är betydligt sämre än riksgenomsnittet. Avsaknaden av centralt placerade återvinningsstationer och hög andel studenter kan vara orsaker. Sopsorteringen är under standard i flera uppländska orter.

Uppsala2007-12-09 00:01
I Knivsta dricks det mycket, Tierpsbor läser många tidningar och i Älvkarleby finns det gott om skrot. Förpacknings- och Tidningsinsamlingens (FTI) statistik, där all hushållsåtervinning i kommunerna finns registrerad, säger kanske något om invånarnas vanor - eller kanske snarare om deras miljömedvetenhet.
Knivstaborna är duktiga på att återvinna glas, Tierpsborna på att återvinna tidningar och reklamkataloger medan invånarna i Älvkarleby är bäst i Uppsala län på att återvinna såväl metall- som plast- och pappersförpackningar.
Men på det stora hela är upplänningarna mediokra på återvinning. Ingen av kommunerna i UNT:s lista når upp till riksgenomsnittet för alla insamlingsformer (se tabell nederst på sidan).

Uppsalaborna ligger på riksgenomsnittet när det gäller glasinsamling och över snittet för tidningar men är dåliga på att återvinna metallförpackningar och plastförpackningar - och riktigt usla på att återvinna pappersförpackningar. Uppsalaborna är kort sagt dåliga, riktigt dåliga, på att sopsortera.
Tommy Högström, chef på Uppsala kommuns VA- och avfallskontor, är inte förvånad över att Uppsalaborna källsorterar mindre än riksgenomsnittet.
- Det finns alldeles för få återvinningsstationer i Uppsala. Om det är för långt till en återvinningsstation sjunker benägenheten att återvinna, säger han.

Centrala Uppsala är så gott som återvinningsfri. I Uppsala finns 24 återvinningsstationer, vilket enligt FTI gott och väl ska täcka behovet. Men stationerna ligger utanför centrum och ofta i områden med få invånare. Det beror på att de som bor i närheten av planerade återvinningsstationer överklagar byggloven.
- Alla vill ha återvinningsstationer, men inte på sin egen bakgård. Stationen i Gamla Uppsala fick plockas bort och det har varit problem i andra stadsdelar, till exempel Sunnersta, säger Tommy Högström.

Att Uppsalaborna sorterar för lite är därför inte någon överraskning, men skillnaden till riksgenomsnittet är större än vad man trott på kommunens VA- och avfallskontor. Uppsalaborna bara återvinner bl a bara 70 procent av riksgenomsnittet för pappersförpackningar.
- Vi har trott att fastighetsägarna i Uppsala är duktiga på att inrätta lokal återvinning för sina hyresgäster och att bostadsrättsföreningarna ofta tar ansvar för att ordna hämtning av källsorterat avfall. Det statistiken nu visar är något helt annat, säger Magnus Källman på VA- och avfallskontoret.

Generellt är mindre kommuner bättre på att tillhandahålla ytor för återvinningsstationer. I mindre orter är tillgången till bil också större, vilket underlättar för de boende att transportera avfallet.
Men i med Uppsala jämförbara större svenska kommuner som Örebro, Linköping och Västerås är invånarna duktigare på att återvinna än vad invånarna är i Uppsala.
Av de 13 svenska kommuner med fler än 100 000 invånare hamnar Uppsala på elfte plats när det gäller insamling av pappersförpackningar. Bara Stockholm och Malmö är sämre, visar statistik som FTI har tagit fram för UNT:s räkning.
- Jag ser två möjliga förklaringar till det dåliga resultatet för Uppsalaborna, dels råder det brist på återvinningsstationer i centrum, dels finns det många studenter i Uppsala. Studenter är sämre på att källsortera, säger Arne Georgsson på FTI.

Stockholmarna är bäst i Sverige på tidningsinsamling, över 70 kg per år och person, något som enligt FTI beror på att det finns så många gratistidningar i huvudstaden.
Kommunen ansvarar inte för återvinningen av förpackningar, utan bara för att samla in brännbara och komposterbara sopor, samt tillhandahålla återvinningscentraler för grovavfall och farligt avfall. Förpacknings- och returpappersinsamlingen ligger inom producentansvaret och sköts av FTI.
FAKTA
20 återvinningsstationer i Uppsala
I Uppsala finns 20 återvinningsstationer som tar emot hårdplast, metall, glas, kartong och tidningar, samt ytterligare fyra stationer som tar emot färre sorter. De flesta stationer ligger nära köpcentra, t ex Ica Supermarket i Flogsta, Willys i Kungsängen, Fyren i Fyrislund, Ica Maxi i Stenhagen och Ikea i Boländerna. I stadsdelen Uppsala centrum finns ingen återvinningsstation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om