Uppsalabor satsar på torvfabrik

Två Uppsalabor tar över den nedläggningshotade torvfabriken i Sveg, Härjedalen. Genom en kraftig kostnadsminskning ska torvfabriken göras lönsam och torven även i fortsättningen användas som bränslekälla i Uppsala.

Uppsala2004-07-27 00:00
Vattenfall Värme Uppsala har sedan en tid tillbaka haft planer på att lägga ned sin torvfabrik i Sveg. Nu överlåts i stället anläggningen Härjedalens Miljöbränsle AB, på två Uppsalabor, industrimännen Robert Taflin och Jan-Eric Bergmark.
— Det är ett problemföretag som så vitt jag vet aldrig har visat vinst. Men vi ser möjligheterna till att vända förlusterna till vinst under en treårsperiod, säger Robert Taflin.
Förändringen ska enligt honom åstadkommas genom en radikal kostnadsminskning. Bland annat ska omkring hälften av de cirka 70 personer som i dag är anställda i fabriken sägas upp.
— Som det ser ut nu är fabriken fullbemannad hela året och då går det inte runt. Vi räknar med att köra med en säsongsbetonad produktion där vi producerar briketter och fjärrvärme från oktober till mars och sedan arbetar med att ta upp torven mellan maj och oktober.

Sälja till hushåll
När kostnaderna väl har pressats ner ordentligt tar en utvecklingsplan vid. Då vill industrimännen bredda produktsortimentet och kundunderlaget.
Huvuddelen av de torvbriketter som i dag produceras vid fabriken används vid fjärrvärmeverket i Uppsala. Genom att skapa mindre enheter, pellets, är målet att också kunna sälja torv till mindre energiföretag och hushåll. Men de nya ägarna har också ett flerårigt avtal med Vattenfall om fortsatta leveranser till Uppsala. Detta trots att torv importerad från baltstaterna och Ryssland ofta är billigare än torven från Sveg.
— Vi får jobba med marknadspriser och vi har den fördelen att vi har bättre kvalitet och säkrare leveranser. Dessutom kan vi ta lite bättre betalt för torven eftersom transporterna genom Sverige är billigare, säger Robert Taflin.
Förvärvsavtalet mellan Vattenfall och de nya ägarna är inte offentligt. Men enligt Vattenfall blir affären dyrare för Vattenfall än vad en nedläggning av fabriken skulle ha blivit.

Hoppas på undantag
Riksdagen beslutade tidigare i år att torv ska ingå i EU:s system för utsläppshandel som börjar gälla år 2005.
— Torvindustrin omfattas av många tillstånd och stora investeringar och systemet med utsläppsrättigheter kommer att skapa osäkerheter med priserna som kan innebära slutet för den svenska torvbranschen, säger Magnus Brandel, vd i Svenska torvproducentföreningen.
Han hoppas därför att regeringen ska begära ett undantag för torven i systemet. Robert Taflin är däremot mer optimistisk.
— Våra kalkyler bygger på att torven ingår i systemet för utsläppsrättigheter. Det är ett minustecken för torv i förhållande till andra biobränslen, men personligen tror jag inte att torven är död.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om