Uppsalabor: Räkna med hemmajobb även efter corona

Många Uppsalabor kommer att jobba mer hemifrån även när pandemin är över. Det tror flera av Uppsalas största arbetsgivare. "Vi får nu ett helt nytt sätt att se på arbetsplatsen", säger en chef på kommunen.

"Vi får nu ett helt nytt sätt att se på arbetsplatsen. Inte minst de som pendlar kommer att fråga sig varför de ska sitta på tåget när de kan sköta arbetsuppgifterna lika bra hemma", säger Anna Lind, förhandlingschef på Uppsala kommun.

"Vi får nu ett helt nytt sätt att se på arbetsplatsen. Inte minst de som pendlar kommer att fråga sig varför de ska sitta på tåget när de kan sköta arbetsuppgifterna lika bra hemma", säger Anna Lind, förhandlingschef på Uppsala kommun.

Foto: Daniel Ekbladh/Privat

Uppsala2020-08-30 21:00

Jobba hemma

Uppsala kommun är med sina drygt 17 000 anställda Uppsalas klart största arbetsgivare. De som jobbar på skolor och inom omsorgen behöver vara på plats. Men de flera tusen kommunanställda som har administrativa tjänster arbetar – med några undantag – hemifrån sedan i mars.

– Vi har skärpt reglerna en aning i höst. Det är inte meningen att man ska jobba hemifrån en eller två dagar i veckan, utan hela tiden. Ju färre som rör sig i samhället desto mer bromsas smittan, säger Anna Lind, förhandlingschef på Uppsala kommun.

Enligt Anna Lind verkar de flesta tycka att det går bra att jobba hemma. Men många hade hoppats få komma tillbaka till arbetsplatsen efter semestern.

– De saknar kollegerna och undrar hur det ska gå att jobba hemma ända till jul. Ett problem är också att du förlorat den tidsram som det innebär att gå till arbetsplatsen; risken är att du jobbar för mycket.

Hur hanterar ni det?

– Vi uppmanar till fikapauser och promenader. Och vi trycker hårt på att inte jobba effektivt i åtta timmar, för det gör du inte på jobbet heller. Du ska räkna bort tid för snack med kolleger, pauser, transporter och annat som tar tid när du är på arbetsplatsen.

Samtliga stora arbetsplatser i Uppsala som UNT kontaktat uppmanar till distansarbete när det är möjligt. 

Till skillnad från Uppsala kommun har Uppsala universitet dock i höst lättat en aning på sina riktlinjer: från "bör" till "kan" arbeta hemifrån.

– Det blev väldigt tomt här i våras. Flera arbetsgrupper har nu lagt scheman så att man turas om att vara på plats, säger Fredrik Broman, säkerhetschef på universitetet.

På Läkemedelsverket, som har 870 anställda, jobbar de flesta hemma. Ungefär en tredjedel är på plats efter överenskommelse med närmaste chefen.

– Förutsättningarna ser ju olika ut och för en del funkar det sämre att jobba hemma. Man kanske bor trångt, har barn hemma eller mår dåligt av att sitta ensam. Eftersom många arbetar hemma finns det goda möjligheter att vara på jobbet och samtidigt hålla distans, säger Stefan Sylvén, HR-chef på Läkemedelsverket.

Cytiva (före detta GE Healthcare) är Uppsalas största privata arbetsgivare med cirka 1200 anställda. Alla som inte jobbar inom produktionen arbetar nu hemifrån – till stor del för att skydda kollegerna inom produktion.

– Vi tillverkar komponenter som behövs i framställningen av läkemedel och vacciner, bland annat covidvaccin. Det är därför väldigt viktigt att de som jobbar i produktionslinjen inte blir sjuka, säger Dodi Axelson, kommunikationschef på Cytiva.

Cytiva finns i flera länder, men få länder har lika bra förutsättningar för distansarbete som Sverige påpekar hon. 

– Här är uppkopplingen så utbyggd att folk till och med kan sitta i sommarstugan och jobba. Från och med nu kommer anställda att fråga sig: Behöver jag vara på plats? Behöver jag verkligen resa?

Dodi Axelson är inte den enda som spår mer arbete hemifrån i framtiden:

– Nu har vi lärt oss att hantera digitala möten och annat och kommer därför inte att ha samma behov av att träffa människor i alla ärenden, säger Fredrik Broman på Uppsala universitet.

– Vi får nu ett helt nytt sätt att se på arbetsplatsen. Inte minst de som pendlar kommer att fråga sig varför de ska sitta på tåget när de kan sköta arbetsuppgifterna lika bra hemma, säger Anna Lind på Uppsala kommun.

Så säger arbetsgivarna

Uppsala kommun (17 700 anställda). Alla med administrativa tjänster som kan distansjobba ska det.

Region Uppsala (13 200 anställda). Distansarbete när det är möjligt.

Uppsala universitet (5 200 anställda). Har ändrat "bör" distansarbeta till "kan" distansarbeta.

Sveriges lantbruksuniversitet (3 000 anställda). Distansarbete när det är möjligt.

Cytiva (1 200 anställda). Distansarbete för alla utanför produktionslinjen.

Läkemedelsverket (870 anställda). Distansarbete när det är möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!