– Att Israel hotat stoppa hjälpkonvojen med alla medel gör oss såklart oroliga, säger Mattias Gardell.
Sammanlagt är det nio fartyg, lastade med allt från sjukvårdsutrustning till elgeneratorer, som nu ska försöka nå Gazaremsan.
– Ett och ett halvt år efter kriget har det sönderbombade civilsamhället i Gaza ännu inte kunnat återuppbyggas. Alla hjälpsändningar landvägen har stoppats, därför tar vi sjövägen, säger Mattias Gardell, religionshistoriker vid Uppsala universitet och initiativtagare till svenska Ship to Gaza.
Tolv svenskar finns ombord på fartygen, däribland författaren Henning Mankell och Uppsalabon Amil Sarsour. Mattias Gardell befinner sig på Mavi Marmara, det största av de nio fartygen, med passagerare från 48 länder. Planerna är att under torsdagen lämna hamnen i turkiska Antalya för att på fredagen sammanstråla med de andra fartygen på internationellt vatten söder om Cypern.
– Stämningen är mycket god. Jag tror att många av oss har känt frustration över att passivt tvingas se vad som händer i Gaza, nu får vi göra något konkret, säger Mattias Gardell.
Men uppdraget är långt från riskfritt. Israel har gett order till kustbevakningen att stoppa hjälptransporten med alla medel.
– Klart att man är orolig. Israel är ju en av världens bäst rustade och mest tekniskt avancerade krigsmakter som finns. Om de bestämmer sig för att möta oss med våld på havet är vi är helt oskyddade, säger Mattias Gardell, som tycker det är förvånande att den svenska regeringen inte sänder ett fartyg för att eskortera dem.
Han säger sig också vara oerhört förvånad över Israels reaktion.
– De hotar att stoppa en obeväpnad humanitär hjälpinsats med militärt våld. Vi utgör ju inget som helst hot mot Israels säkerhet, vi har inte ens en nagelfil ombord. Vi hoppas såklart att de kommer till besinning.