För två dagar sedan startade ukrainska Nataliia Sopiha en insamling för att hjälpa människor på flykt från landet där hennes familj fortfarande är kvar.
– Jag kan inte beskriva det jag sett och hört från Ukraina, det är obegripligt. Jag har det tufft men de som befinner sig där har det mycket svårare. Min mamma gråter varje gång hon hör flyglarmen. Men jag kan inte ligga ner och gråta. Om jag inte kan hjälpa min familj direkt måste jag göra något!
Hon har inte mycket mer plats i sin lägenhet – förrådet är nu fyllt med saker nog för en minibuss. Det har gått två dagar sedan hon började samla in och nu väntar hon på att fler ska hjälpa till och erbjuda förvaringsutrymmen.
Hennes son, 1,5-årige Anton, rotar runt i en låda fylld med nappar, kritor, haklappar och leksaker som Nataliia fått från sonens förskola. Innehållet ska delas ut till ukrainska flyktingbarn i Polen. Nataliia är orolig för att hennes mor inte ska kunna få se sitt barnbarn igen.
– Som tur är har min familj i Ukraina internet och det enda som får min mamma att le är när jag skickar en bild på Anton.
Nataliia har annonserat sina insamlingar via lokala Facebook-grupper. Hon har kontakt med en större, Stockholmsbaserad organisation, som ska skicka en minibuss att hämta hennes insamlade saker.
– Sedan åker de till gränsen. Den mannen jag haft kontakt med har ägnat sig åt volontärarbete i flera år säger hon.
Utöver kläder är det mat, mediciner, bindor och blöjor – och militär skyddsutrustning – som efterlyses inifrån Ukraina, berättar Nataliia.
– Det råder bland annat brist på hjärtmedicin och bröstmjölk, eftersom ukrainska mödrar är så stressade att de inte producerar det.
Olga Granlöf är en annan ukrainsk Uppsalabo som organiserar insamlingar och transporter till och från gränsen mellan Polen och Ukraina. De har kontakt med familj och vänner i landet och får uppgifter om vad flyktingarna behöver.
Från sitt hem organiserar Olga insamlingar av kläder, skor, hygienartiklar, mediciner och annat som behövs. Från flera platser i Sverige, bland annat Stockholm och Borås, rullar sedan privata bilar österut med förnödenheter.
Tillbaka till Sverige är planen att ta med sig människor.
– Det är riskfyllt att åka ut. Det är modiga människor som tar sina bilar och åker, säger Olga.