Gustaf Hellsing sitter och njuter i vårsolen utanför en av Uppsalas serveringar på en dryg meters avstånd från en av sina klokaste vänner. Frågan är hur många som bör sitta vid samma bord på en restaurang. Är det kanske en? Om restaurangen eller serveringen som i det här fallet har en egen ingång går det bra att var fyra vid bordet, om borden står tillräckligt långt ifrån varandra.
Sjuksköterskorna Maria Kling och Ellen Wiiand har grym koll på läget. De tycket inte att smittskyddsråden är svåra att förstå och önskar att fler skulle följa dem. Ellen har just varit och tränat och känner sig trygg med att det inte får vara mer än en person per tio kvadratmeter i träningslokalen. – Jag brukar säga ifrån när jag märker att folk står för nära varandra, säger Maria. De flesta tar väl upp.
Vid Fyrisån sitter de tre juriststudenterna Sara Johansson, Felicia Lund och Julia Östenius och lapar sol efter en lång, isolerad vårtermin när de knappt kunnat träffa sina kurskamrater. De försöker följa vilka smittskyddsråd som gäller, men anser att det varit lite hattigt. Det här med vad som är en nödvändig resa är inte helt glasklart. Men att åka hem till familjen över påsk känns nödvändigt.
Marian Roshan bär munskydd när hon går på stan och tar inte av det förrän hon kommer hem. Det känns praktiskt eftersom hon går in och ut i många olika butiker. Marian vet att rekommendationen att bära munskydd gäller på kollektivtrafiken, visst är det hela tiden och inte bara i rusningstrafik? Att ha munskyddet på även i andra offentliga miljöer känns tryggt.
Det här med smittskyddsregler är en jäkla soppa, anser Claes Augustsson. Experterna byter åsikt som en annan byter skjorta. Vem ska man lita på? Han saknar att kunna gå på fotbollsmatcher och tycker att publikbegränsningen där är inkonsekvent jämfört med andra evenemang. Mest arg är han på dem som demonstrerar mot smittskyddsråden, de utsätter både sig själva och andra för smittorisk.
Tuula Augustsson känner att hon måste kunna lita myndigheterna och väljer att göra det. "Vi måste följa restriktionerna och göra som de säger. Det är ju livet det handlar om". Men budskapen om vad som gäller för vaccination tycker hon är oklara. Just nu är det bara trassel, anser hon. Att experterna inte är överens skapar oro och ilska bland människor, det märker hon tydligt.
Att ge sig ut på promenad och slå sig ned en stund på en bänk för att titta på folklivet är en viktig del i Maria Sechers vardag. "För mig går det bra att följa råden, jag tycker inte att det är svårt. Det jobbigaste är att avstå från att träffa barnbarnen". Från sin lägenhet kan hon se rätt in i en restaurang där folk sitter nära varandra, rygg mot rygg. Det är oansvarigt av restaurangägaren anser hon, men vill inte skvallra.
Diana Joung har hunnit få en bra rutin på att varva distansundervisning hemma med lektioner på Jensen gymnasium. På torsdagen meddelade regeringen att den nationella rekommendationen om distansundervisning upphör, det är kommunerna själva som avgör i samråd med det regionala smittskyddet. Men vad gäller för Uppsala? Diana kände inte till att Uppsala fortsätter, men tycker att det är bra. "Det är viktigt att alla tar ansvar".
Distansundervisning är inte så roligt, det tycker Judith Nordberg som går på Drottning Blankas gymnasium. Men hon har fått mer och mer förståelse för hur viktigt det är, eftersom smittspridningen ökar i Uppsala. Råden är inte så svåra att följa, men det känns lite osäkert vad en rekommendation egentligen står för. Det borde vara lagar och regler som man är tvungen att följa, anser Judith.
När solen tittar fram så är det liksom att corona försvinner. Det säger Noah Abrahamsson på Drottning Blankas gymnasium och medger att han själv har en dubbelmoral. "Jag kan bli jätteprovocerad när jag märker att folk inte följer smittskyddsråden, men ibland struntar jag i dem själv. Det är inte helt glasklart vad som gäller", anser Noah. Skolan borde ta ett större ansvar för att informera eleverna.
Pandemin har inte gjort så stor skillnad i Sören Perssons liv. Han jobbar hemifrån som översättare från spanska till svenska och har gjort det i många år. Att följa smittskyddsråden är inga större problem, han vet vad som gäller, men det blir lite tjatigt ibland. I matbutiken handlar han tidigt på förmiddagen, håller avstånd har inget sällskap. Men det är inget nytt för Sören Persson, så ser hans vardag ut.