– Dessa falska intyg kan ha bidragit till smittspridning, allvarlig sjukdom och i värsta fall dödsfall, säger Erik Sköldenberg, chefsläkare på Region Uppsala.
Under de senaste dygnen har det visat sig att det privata vårdbolaget Doktorgruppen har utfärdat uppemot hundratusen läkarintyg på att patienterna har testat negativt för covid-19. Detta trots att testerna troligen varit falska - någon labbanalys har aldrig gjorts. Det var Aftonbladet först med att avslöja. En av Doktorgruppens mottagningar har legat i centrala Uppsala. Företaget har inte gått att nå på telefon och deras hemsida är nedtagen. Lokalen där företaget tidigare hållit till i Uppsala är igenbommad.
– Det hela låter uppenbart brottsligt, säger Erik Sköldenberg.
Det privata vårdbolaget har inte agerat på uppdrag av Region Uppsala eftersom reseintyg inte faller inom ramen för Regionens sjukvårdsansvar. Men det kan påverka regionens förmåga att smittspåra när personer rör sig ute i samhället i tron att de inte har covid, när man i själva verket inte vet. Det berättar Ove Andersson som är smittskyddsläkare på Region Uppsala.
– Det rör till det såklart både för samhället och för den enskilde patienten när aktörer som uppenbarligen väljer att inte ta det ansvar som förväntas av dem, så uppstår det ordentliga problem, säger Ove Andersson.
För några månader sedan när smittspridningen var mycket hög var den här sortens felaktiga testresultat förknippat med mycket högre risker än nu.
– Då var 14 procent av de testade positiva. Nu är det strax under två procent så därför är risken mindre att någon fått ett felaktigt resultat nu än då. Men det är fortfarande en tydlig risk för onödig smittspridning och innebär att personer sprider smitta i god tro därför att man fått besked om att man inte bär på smittan och tror att det är tryggt att vara nära andra människor, säger Ove Andersson och fortsätter:
– Men det verkar cyniskt och elakartat och utsätter personer för risksituationer i onödan, säger Ove Andersson, smittskyddsläkare på Region Uppsala.
UNT söker företaget.