Uppsalabor drabbade av salmonella
90 personer i landet har fått samma typ av den smittsamma magsjukdomen salmonella. Tre fall har rapporterats i Uppsala län.
De flesta som har fått buksmärtor, feber, kräkningar och diarré bor på västkusten, men smittade av salmonella Java finns i princip i hela landet. I Uppsala län har två kvinnor och en man mellan 40 och 50 år fått diagnosen. De tre har inget samband med varandra och landstingets smittskyddsenhet vet inte var i landet de har smittats. De har intervjuats om var de varit under den senaste tiden, var de har handlat och vad de har ätit. Några friska kontrollpersoner som bor nära de sjuka har fått svara på samma frågor.
De första fallen av salmonella Java konstaterades i slutet av juli, det senaste i fredags. Några sjuka har vårdats på sjukhus.
- Det är ett stort utbrott. Och det är bara de fall som är rapporterade, säg att vi ser tio procent, säger Birgitta de Jong, epidemiolog vid smittskyddsenheten i Stockholms läns landsting.
Under ett möte mellan landstingens smittskyddsenheter och Smittskyddsinstitutet i går eftermiddag konstaterades att smittkällan börjar ringas in.
- Det är folk som har ätit på samma restauranger på västkusten oberoende av varandra, det är också en fest som man har haft hemma. Nu måste vi höra noggrannare vad man har ätit, och var man har köpt maten. Jag tror att allt hänger ihop, säger Birgitta de Jong.
Alla sjuka har smittats i Sverige. De flesta svenskar som får salmonella smittats annars utomlands, men de inhemska utbrotten sker ofta på sommaren, säger Johan Hedström, smittskyddssjuksköterska vid smittskyddsenheten i Uppsala läns landsting.
- Då har vi en lite annan mathållning, vi äter mer grönt och grillar mer ute, och är kanske inte lika noga med hygienen.
Salmonellabakterier överförs främst via infekterade livsmedel och vatten. God hygien minskar smittorisken.
- Man ska skölja frukt och grönsaker ordentligt, även sådan sallad där det står på påsen att det inte behövs. Då sköljs ganska mycket av bakterierna bort, säger Birgitta de Jong, och tillägger att bakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.
- Se till att köttet steks väl, och råbiff behöver man inte äta.
FAKTA
I Sverige rapporteras omkring 4000 fall per år. 85 procent har smittats utomlands, ofta i Medelhavsområdet.
I Uppsala län rapporterades 66 fall under första halvåret, nio av dem hade smittats i Sverige.
Salmonellabakterier kan föröka sig i många typer av livsmedel. Kyckling, ägg, kebabkött och grönsaker har till exempel orsakat utbrott av sjukdomen.
Det finns 2501 typer av salmonellabakterier, ett 20-tal är ganska vanliga i Sverige. Salmonella Java är en av dem, salmonella Uppsala är betydligt ovanligare. Salmonella Skansen härstammade från en reptil.
I Sverige rapporteras omkring 4000 fall per år. 85 procent har smittats utomlands, ofta i Medelhavsområdet.
I Uppsala län rapporterades 66 fall under första halvåret, nio av dem hade smittats i Sverige.
Salmonellabakterier kan föröka sig i många typer av livsmedel. Kyckling, ägg, kebabkött och grönsaker har till exempel orsakat utbrott av sjukdomen.
Det finns 2501 typer av salmonellabakterier, ett 20-tal är ganska vanliga i Sverige. Salmonella Java är en av dem, salmonella Uppsala är betydligt ovanligare. Salmonella Skansen härstammade från en reptil.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!