Uppsalabor arbetar för jämställdhet i Burma

Bara månader efter de burmesiska munkarnas uppmärksammade demonstrationer mot militärregimen reste uppsalaborna Agneta och Ivan Magnusson till landet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-01-09 09:13
Agneta och Ivan Magnusson från Uppsala har sedan mitten på 1990-talet åkt till Burma regelbundet. I december kom de tillbaka från en tre veckors vistelse i landet. Då hade de iakttagit en förändring.
— Fattigdomen var mer tydlig än tidigare. Levnadsomkostnaderna har stigit oerhört mycket, säger Agneta Magnusson.
Sedan 2002 leder Agneta och Ivan Magnusson det utvecklingssamarbete som den ideella organisationen Chinland Development and Research Society (CDRS) driver i Chin state. Provinsen ligger i västra Burma och har cirka 600 000 invånare. Landskapet är bergigt med oerhört bristfällig infrastruktur.

Liksom övriga Burma är området fattigt och slutet, styrt med ett fast grepp av militärjuntan.
Det råder ett förbud mot stora samlingar, förutom för den kristna delen av befolkningen, och kritik av regimen är strängt förbjuden.
Chin state är uppdelat i nio "townships", liknande kommuner och i åtta av dessa har CDRS bildat lokala kommittér.
CDRS har startat flera olika verksamheter, bland annat fosterhemsvård för föräldralösa, högstadieutbildning för flickor och yrkesutbildning för kvinnor. I dag finns även ett modelljordbruk med träningscenter. Där får bönder lära sig om ekologisk odling och nya grödor, som ska hjälpa dem att öka sina chanser till försörjning.

Projektets fokus ligger på jämställdhet och kvinnor.
— Kvinnorna är ofta de som för kunskap vidare till sina barn. Men de är också de som håller i hushållsekonomin och därför börjar kampen mot fattigdomen hos dem, berättar Agneta Magnusson.
Burma har många naturliga tillgångar som inte förvaltas, medan de affärer som gynnar regimens ekonomiska intressen flödar.
— Burma har enorma naturresurser med teak-skogar, naturgas och ädelstenar. Men nu hamnar rikedomarna hos en liten grupp människor, säger Agneta Magnusson.
— Vi blir beklämda av att se hur stora grupper lider av fattigdom och förtryck i ett så rikt land. Det är inte bara en grym och orättfärdig regim som förorsakar detta, utan också omvärldens krassa ekonomiska intressen och stormakternas politiska spel, avslutar de.
Bakgrund Burma:

Burma är en republik och enhetsstat med 51 miljoner invånare. Landet styrs av en militärjunta sedan 1988, under ledning av general Than Shwe, som även är statschef.
I början av hösten 2007 hölls demonstrationer i Burma med anledning av att regimen fördubblat priset på bränsle. Detta gjorde att priserna på bussar ökade markant, vilket drabbade dem som redan hade svårt att försörja sig.
I mitten av september gick militärledarna ut med en skarp varning till oppositionen, som de ansåg utnyttja folkets missbelåtenhet med prishöjningarna för att skapa politisk oro. Under fredliga demonstrationer besköts deltagare och nattliga räder genomfördes mot många munkkloster. Officiella källor har sagt att tio personer dog, medan utländsk ambassadpersonal anger att omkring 200 dog. Efter denna händelse kom påtryckningar från omvärlden genom bland annat sanktioner.

Källa: Landguiden Utrikespolitiska institutet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!