Uppsalabon hittade sin egen lägenhet i uthyrningsannons

En udda kalender avslöjade bluffen. En Uppsalakvinna hittade sin lägenhet i Årsta på en bostadssajt där den låg tillgänglig för andrahandsuthyrning – utan att hon själv lagt upp den. Nu vill hon varna bostadssökare från att gå i fällan.

I polisregion Mitt anmäldes 936 fall av annonsbedrägerier mellan januari och juni. Hur många av dem som berör bostäder finns det dock ingen statistik på.

I polisregion Mitt anmäldes 936 fall av annonsbedrägerier mellan januari och juni. Hur många av dem som berör bostäder finns det dock ingen statistik på.

Foto: Douglas Dahlström

Uppsala2023-07-25 11:00

När kvinnan, som vill vara anonym, såg en lägenhetsannons i den bostadsförening där hon själv är aktiv kände hon igen en kalender på en av bilderna. Då förstod hon att det var hennes lägenhet som annonserades för andrahandsuthyrning.

– Först blev jag chockad och undrade vem som låg bakom annonsen och var de fått bilderna från. När jag sedan förstod att det var ett bedrägeri blev jag förbannad, säger hon.

undefined
I polisregion Mitt anmäldes 936 fall av annonsbedrägerier mellan januari och juni. Hur många av dem som berör bostäder finns det dock ingen statistik på.

Bostaden, belägen nära Årsta centrum, låg ute på en hemsida för bostadsuthyrning till en hyreskostnad långt högre än den faktiska kostnaden. Bilderna var tagna någon gång innan hon själv flyttade in och möblerade om.

Försöken att få kontakt med den berörda bostadssajten och be dem ta bort annonsen har varit förgäves. Sajten har inte gått att komma i kontakt med och annonsen ligger fortfarande en månad sedan upptäckten kvar. Nu hoppas hon att ingen blivit lurad.

– Var inte godtrogen. Åk dit och se lägenheten med dina egna ögon innan du skickar pengar, uppmanar hon bostadssökande.

undefined
Annonsen på lägenheten vid Årsta centrum ligger fortfarande ute på den berörda bostadssajten.

Händelsen är polisanmäld, men enligt Peter Janeflo, förundersökningsledare på bedrägerisamordningen i polisregion Mitt, leder det sällan till att åtal väcks. Det är nämligen svårt att komma åt de skyldiga.

– De flesta polisanmälningar läggs ner tidigt. Det bästa man kan göra om man upptäcker en bluff är helt enkelt att kontakta annonsören eller bostadssajten och be dem att plocka ner annonsen, säger han.

Även om man lyckas få tag på annonsörens IP-adress är det svårt att kunna bevisa vem som ligger bakom annonsen.

– Som bostadssökande kan man aldrig vara nog försiktig och misstänksam mot att hyra i andrahand. Det finns till och med exempel på hur bedragare lyckats komma över en nyckel och arrangerat bostadsvisningar i någon annans lägenhet, berättar Peter Janeflo.

undefined
Paul Pintér, rådgivningsexpert inom digitala brott, säger: "Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det förmodligen så det ligger till". I detta fallet var dock hyrespriset onormalt högt satt.

Paul Pintér, digital rådgivare på Stöldskyddsföreningen, misstänker att det rör sig om ett bedrägeriförsök där bedragarna ber om handpenning för en lägenhet som de själva inte äger. 

Att hemsidan däremot är inblandad i bedrägeriet har han svårt att tro.

– Nej, de har troligtvis inget att vinna på detta, eftersom sidan riskerar få dåligt rykte av den här typen av annonser, säger Paul Pintér.

UNT har under flera veckors tid sökt bostadssajten via mail, telefon och sociala medier, utan att få kontakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!