Trumps rådgivare om varför amerikanerna väljer "en galning"

Fyra av fem svenskar ogillar Trump, men den tuffa slutstriden mellan honom och Harris visar att amerikaner ser något svenskar inte ser. Tomas Philipson som var Trumps rådgivare i tre år, förklarar varför svenskar och amerikaner ser så olika på mannen i den röda kepsen.

Tomas Philipson var ekonomisk rådgivare till Trump och tycker att hans politik är den bästa för landet.

Tomas Philipson var ekonomisk rådgivare till Trump och tycker att hans politik är den bästa för landet.

Foto: Kollage: Bilder från TT

Uppsala2024-11-05 16:35

Nyheten i korthet

  • Tomas Philipson, tidigare ekonomisk rådgivare till Trump, förklarar varför amerikaner och svenskar ser olika på Trump. Han menar att amerikaner bryr sig mer om sakpolitik än om personlighet.
  • Philipson menar att Trumps ekonomiska politik, hårda invandringspolitik och avsaknad av krigsallianser är populär bland amerikaner. Inflationen under Biden har dessutom försämrat amerikanernas köpkraft.
  • Philipson kritiserar svenska medier för att endast rapportera från amerikanska medier som är prodemokratiska, vilket han menar ger en snedvriden bild av USA och valet.

– Är det från UNT? utbrister Tomas Philipson, på bruten svenska.

40 år i USA har satt sina spår. Men de första 20 åren av sitt liv bodde han med sin familj i Uppsala och studerade matematik vid Uppsala universitet, så UNT har han koll på. Efter några kortare vistelser till USA i barndomen flyttade han 1984 till USA för studier i Claremont, Kalifornien. Han doktorerade i ekonomi vid University of Pennsylvania och gav sig snabbt in i näringslivet.

– Jag sålde mitt första företag 2015, så jag jobbar inte tolv timmar om dagen för att jag måste utan för att jobbet är min hobby.

Han har nu startat ett biotechföretag som säljer finansiella lösningar för medicinsk forskning och är professor emeritus vid University of Chicago. Och det var när han jobbade vid University of Chicago 2016 som Trumps närmaste män hörde av sig och frågade om han ville bli presidentens ekonomiska rådgivare.

undefined
President Donald Trump pratar på en presskonferens i Vita Huset i Washington, juni 2020. Längst bak till höger står Tomas Philipson som då var hans ekonomiska rådgivare.

– Det var lätt att tacka ja. Hans ekonomiska politik är i linje med min, så det här blev ett sätt för mig att driva politiken i en riktning jag tyckte var bra för landet.

Han kom sedan att jobba som presidentens rådgivare i tre år och beskriver Trump som kunnig på ekonomi efter sina år som företagare.

– Vi såg till att göra oss av med en stor del av alla de regler som gjorde det svårt att vara företagare. Vi tog bort onödiga skatter vilket gjorde att företag som försvunnit från USA kom tillbaka för att det blev lönsamt att vara här. Och vi såg till att arbetare fick kvar mer av lönen.

undefined
För många svenskar är Donald Trump ett hot mot demokratin och många har svårt att förstå hans popularitet bland amerikaner.

Tomas Philipson målar upp en helt annan bild av Trump än den konspirationsdrivne, klimatskeptiker som fortsatt förnekar att han förlorade valet 2020 och skryter om att han tar kvinnor mellan benen. Enligt en undersökning från Indikator tycker fyra av fem svenskar illa om Trump och Tomas Philipson förstår att det är svårt för svenskar att förstå hur amerikaner kan välja honom.

– Han framstår ju som en galen människa på många sätt. Men amerikaner är varken dumma i huvudet eller galna. De bryr sig mer om sakpolitik och mindre om personlighet och därför väljer många Trump. Personlighetsmässigt gillar många Harris mer.

undefined
Demokraternas Kamala Harris är mer populär hos svenska väljare än Donald Trump.

Det som amerikanerna gillar i Trumps politik enligt Tomas Philipsson är just hans ekonomiska politik med låga skatter som ger dem högre köpkraft. Den hårda invandringspolitiken som gjorde att brottsligheten gick ner under Trumps tid makten lockar också många amerikaner, samt att han inte ingått i några krigsallianser, utan jobbar för "fred genom att visa styrka". Inflationen som eskalerat har gjort att amerikanerna har sämre köpkraft, vilket talar till Trumps fördel, då han i motsats till Harris vill sänka skatter.

Tomas Philipson menar att det som gör att många svenskar har svårt att förstå Trumps popularitet är att våra medier bara plockar upp information från amerikanska medier som han menar är prodemokratiska så som CNN, NBC och CBS.

– Ingen av den information som kommer från Fox News eller News Max som ger fördel republikanerna når fram till er.

undefined
Många är kritiska mot Donald Trump för att han vill ge mindre ekonomiskt stöd till Ukraina. Här protesterar studenter mot detta utanför Vita Huset.

I motsats till i Sverige gör inte amerikanska medier sken av att vara neutrala och då händer något när "neutrala" medier bara fångar upp information från ena sidan och presenterar det som fakta.

Han läser en del svenska medier och har sin mamma och sina bröder kvar i Sverige som han får information via. Själv ser han sig som mer amerikan än svensk.

– Svenskar har en väldigt snedvriden bild av USA och valet. Er bevakning är som en rättegång där man bara hör ena sidan.

Denna bild bekräftas av den tidigare USA-korrespondenten Malin Ekman. I somras slutade hon på Svenska Dagbladet för att hon tvingades rapportera mer kritiskt om Trump och mindre om vänstern. Och hon ifrågasätter även att medierna bara är neutrala förmedlare av fakta. "Medierna är en aktör, inte bara en rapportör", säger hon i en intervju i facktidningen Journalisten.

Oavsett vilket ben man står på i valet så har Donald Trump uppviglat till de våldsamma upploppet i Kapitolium och fortsätter förneka att han förlorade valet 2020. Tomas Philipson vill inte svara på frågor om detta utan vill hålla sig till vad Trump gjort för ekonomin. 

Så vem tror du vinner valet? 

– Det vet jag inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!