Uppsalabon om deltagandet i Sveriges mästerkock

Kul, stressigt och galet. Så beskriver Uppsalastudenten Victor Munthe erfarenheten att vara med i tv-programmet Sveriges mästerkock. "Det var lite som att gå på dagis, man blev tillsagd när man skulle kissa."

Deltagarna i Sveriges mästerkock bodde ihop på ett hotell under inspelningsperioden. "Efteråt kändes det som att man känt de här människorna i tio år. Särskilt jag, Sofia och Christoffer blev en trio som höll ihop", säger Victor Munthe.

Deltagarna i Sveriges mästerkock bodde ihop på ett hotell under inspelningsperioden. "Efteråt kändes det som att man känt de här människorna i tio år. Särskilt jag, Sofia och Christoffer blev en trio som höll ihop", säger Victor Munthe.

Foto: TV 4

Uppsala2020-04-14 21:00

Av hundratals sökande var 26-årige Victor Munthe en av de tolv finalister som juryn plockade ut till tv-programmet Sveriges mästerkock i TV4. Victor åkte ut i tredje programmet, som nia – men gjorde sedan en storstilad comeback i programmets andrachansen-tävling Efter stängning. Där höll han sig kvar och knep till slut silvret.

– Det var roligt. Det var skönt att få bevisa att jag kunde laga mat, även om jag åkte ut tidigt i huvudprogrammet, säger han.

Han skrattar till när han minns avsnittet då han åkte ut. Han skulle laga en chokladdessert med tre olika komponenter och "misslyckades i varje moment".

– Den där ångestkänslan när inget funkar och så är det arton kameror som följer en när man bränner sin choklad. Jag ville bara sätta mig ner på golvet och ge upp, men det gick ju inte. Efterrätter är min klart svagaste sida, jag lagar eller äter aldrig såna.

Victor Munthe kommer från Göteborg, men har pluggat till civilingenjör i Uppsala i drygt fyra år. Han har trivts här och älskade studentlivet – "i alla fall de första två åren" – men för ett par månader sedan flyttade han och flickvännen tillbaka till Göteborg där Victor nu gör sitt exjobb.

Han har fått vänja sig vid att bli igenkänd.

– Vissa stannar en och bara "Öh, kocken!" och så tror man att de ska fortsätta prata, men det gör de inte. De måste kanske bara få ur sig nåt. Andra vill prata länge och är väldigt intresserade av hur programmet fungerar, säger Victor Munthe.

Ja, klart man är intresserad av det. Är det verkligen så som det ser ut i tv: att deltagarna får veta minuten innan att de ska laga en maträtt med exempelvis kaffe, utan att få googla recept och annat? Sånt får Victor inte svara på. 

– Men vi får inte ha nedskrivna recept. Allt måste finnas i huvudet.

När görs intervjuerna med er?

– Innan och efter tävlingen. De har en person som säger typ "nu kommer Marcus fram till dig, du har ånga i hela ansiktet, vad tänker du?". Så man får försöka behålla känslorna så man kan beskriva hur det var.

Hur var domarna?

– Vi hade ingen kontakt alls med dem mellan inspelningarna, för att de inte skulle få relationer till oss. Så när de väl kom fram under inspelningarna blev man extra nervös.

Övriga deltagare lärde han känna desto mer. Inspelningarna pågick från september till december, och alla deltagare bodde på samma hotell i Stockholm. 

– I den där märkliga situationen bildades väldigt starka band och efteråt kändes det som att man känt de här människorna i tio år. Särskilt jag, Sofia och Christoffer blev en trio som höll ihop. Christoffer bor ju här i Göteborg, vi ska ut och fiska makrill nån dag snart.

Victor minns hela inspelningsperioden som en rätt galen tid. 

– Det var extremt nervöst, för vi deltagare fick aldrig veta vad som skulle hända. Vi blev upphämtade på hotellet och körda någonstans utan att veta vart eller vad vi skulle göra. Vi blev tillsagda när vi skulle äta och kissa. Man blev lite som ett dagisbarn. Haha, det saknar jag nästan ... nu måste man ta egna initiativ i livet. 

Ja apropå det, ska du satsa på matlagning eller civilingenjörandet?

– Det är lite oklart. Jag har fått lite småuppdrag, bland annat ska jag hem och laga mat hos en privatperson som kontaktade mig på Instagram. Efter sommaren när jag är klar med utbildningen kan jag göra vad jag vill. Vi får se vad som händer med coronakrisen, det är nog inte så lätt att ge sig in i ett restaurangkök i dag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!