– Man vet aldrig om videon blir inspelad och skickad till FSB (ryska säkerhetstjänsten, reds. anm.). Jag vill helst inte prata om "den militära operationen", säger Mattias och gör citationstecken med fingrarna.
Mattias, som egentligen heter något annat, har valt att stanna i Moskva efter Rysslands invasion av Ukraina. När UNT når honom vill han inte säga vad han egentligen tycker om kriget. Och hans vänner är inte heller särskilt frispråkiga om själva kriget, berättar Mattias. Istället kretsar samtalen kring dess effekter, som hur omvärldens sanktioner slår mot Rysslands ekonomi.
– Vi pratar exempelvis om hur värdet på rubeln påverkas och att det är många som tar ut kontanter nu och inte så mycket om själva konflikten.
Många av ryssarna i Mattias kretsar är förmodligen emot kriget – men samtidigt anser de flesta av dem att sanktionerna mot Ryssland slår fel, säger han.
– De vill inte protestera, men framförallt rikare ryssar från Moskva anser att en del sanktioner är orättvisa. De är ju vana vid att resa utomlands och handla på H&M, McDonald's eller Ikea.
– Men alla vet att McDonald's inte är viktigt för Putin.
Det finns en uppfattning om att sanktionerna ska leda till att fler ryssar protesterar mot kriget. Men enligt Mattias låter det väl optimistiskt.
– Det är en sak att protestera i Sverige – en annan i Moskva. Alla förstår att det kan få konsekvenser att protestera här.
Mattias känner bara en person som demonstrerat. Hon klarade sig undan repressalier, men hennes vänner blev arresterade så fort de kom till platsen där protesten var tänkt att hållas. I Ryssland är det olagligt att delta i demonstrationer som inte godkänts av myndigheterna.
– Om man råkar promenera förbi en demonstration finns det en risk att man blir gripen, säger Mattias.
Samtidigt håller de flesta ryssar som är för kriget låg profil, i alla fall i Moskva.
– Min bild är att de flesta är passiva och sedan finns det en liten minoritet som antingen protesterar eller visar stöd öppet. De flesta ryssar accepterar att Putin är president och att det kommer vara så.
Men i rysk statlig media är stödet för invasionen, eller "den militära operationen", oavkortat.
– Det är inte så stor skillnad på statliga kanaler, de säger ungefär samma sak. De får bara använda information från ryska försvarsministeriet när de rapporterar om kriget.
Om Mattias vill ha nyheter på ryska läser han hellre den oberoende tidningen Novaja Gazeta.
Påverkar den statliga rapporteringen dig?
– Om jag hade läst statliga tidningar eller kollat på statliga kanaler oftare hade svaret kanske varit ja. Men jag kan ju läsa Financial Times eller Dagens Nyheter istället.
Många utländska medborgare har lämnat Ryssland men Mattias, som bott i staden i två omgångar, är fast besluten att stanna – så länge svenska ambassaden anser att säkerhetsläget tillåter. Han tror att det kommer vara svårt för honom att åka tillbaka i framtiden.
– Det är viktigt att bo i Ryssland och prata språket för att förstå landet.