Finalen i SM Unga Bagare avgörs i Göteborg den 11 mars. Då blir det under fem timmar ett intensivt bakande av bullar, bröd och andra bakverk.
En av de nio finalisterna är 21-åriga Uppsalabon Josefine Pagander som ställer upp i sin första baktävling.
– Det ska bli riktigt roligt att få tävla inom branschen för första gången. Jag har inte känt mig redo förrän nu. Det känns som ett bra sätt att utvecklas, berättar bagaren och konditorn.
Hon är ursprungligen från Bohuslän och har en gedigen bakgrund i branschen med flera yrkesutbildningar. Till vardags jobbar hon som konditor och bagare på bageriet Leijon i Uppsala.
– Jag har höga förväntningar. Det kommer att bli mycket träning nu och jag tror att de andra deltagarna kommer vara duktiga. Men det ska bli väldigt roligt, säger Josefine Pagander.
Vilken målsättning åker du ner till Göteborg med?
– Jag ställer upp med målet att vinna, absolut. Jag har spelat hockey sedan jag var liten och har vinnarskalle därifrån.
Under den svettiga, men förhoppningsvis väldoftande, finalen kommer deltagarna få visa prov på skicklighet, nyskapande och kreativitet i fyra olika kategorier bakverk: matbröd, kuvertbröd, bullar och kavlade degar.
– Självklart vill man göra något som sticker ut, men det går bra att ha med några säkra kort. Det viktiga är att kvaliteten är hög och jämn.
Vad är roligast att baka?
– Kavlade degar, som wienerbröd och croissanter. Det är svårt att få till det bra, men en härlig känsla när man lyckas.