Uppsalabo startar apotekskedja
Den 1 juli skrotas apoteksmonopolet. 600 apotek ska säljas och de stora bolagen laddar upp för huggsexa. Fredrik Skepp från Uppsala går sin egen väg. Med Foxfarmaci bygger han en helt ny apotekskedja, den enda i landet.
Just nu har Fredrik Skepp kontoret ovanpå garaget men den unga apotekskoncernen planerar för snabb tillväxt.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
- Vi kommer att bli den första privata apotekskedjan i landet som startar nya apotek från grunden. Alla andra sitter och räknar på vad det ska kosta att köpa de apotek som staten säljer ut, säger Fredrik Skepp.
Han har mångårig erfarenhet inom läkemedelsområdet bland annat från Pfizer och chef för affärsutveckling med övergripande ansvar för strategisk planering inom Apoteket AB.
- När jag såg den här chansen dyka upp kunde jag inte låta bli utan satsade. Jag har länge velat göra något eget. Ska det blir av så är rätt läge nu, skrattar han.
Foxfarmaci bildades för ett år sedan av två läkare från Akademiska sjukhuset, en ekonom och en apotekare är också med i satsningen. Fredrik Skepp gick in som delägare och styrelseordförande i våras. Intresset för satsningen är stort. På onsdag ska han delta i en debatt i Almedalen på Gotland med Apotekets vd Stefan Carlsson, SAS förre Sverigechef Anders Ehrling och Tele2:s tidigare vd Lars-Johan Jarnheimer. Rubriken är: Från David till Goliat - första dagen på marknaden - hur långt kan vi gå?
Fredrik Skepp tror att Foxfarmaci kan ta en liten del av marknaden som i dag omsätter över 40 miljarder kronor. Mest kommer dagligvaruhandeln med Coop och Ica i spetsen att lägga beslag på. De planerar båda att öppna apotek i anslutning till sina stormarknader.
- Vi ska ligga centralt i städerna med vårt första fullvärdiga apotek i Stockholm. Sedan planerar vi för Göteborg. Men vi för diskussioner om etablering i Uppsalar. Hittar vi nåt bra så kan Uppsala bli nummer två, säger han.
Foxfarmaci har ett apotek med allt utom läkemedel i gång i dag, i Stockholm. Det fungerar som en sorts modell för bolagets apotekskoncept som går ut på att kombinera försäljning av läkemedel med olika former av hälsokontroller, vaccinering, hälsoluncher och generösa öppettider. Undersökningarna är något av en grundbult.
- Vi har sköterskor som kan ta blod- och kolestrolprover, vaccinera och göra hälsoprofiler. På så sätt ökar vi servicen och avlastar hälsocentralerna. Så fungerar apoteken i England. Vi kommer också att utföra farmaceutiska tjänster, som läkemedelsgenomgångar, och hoppas få betalt för det via en nationell taxa, säger han.
Trots att avregleringen av apoteksmarknaden inte ligger så långt bort blir det inte möjligt att öppna det första apoteket med fullt sortiment förrän tidigast i höst.
- Beslutet har flyttats fram hela tiden. Först sade man 1 januari, sedan 1 juli. Nu ser det ut som om vi kan starta på riktigt den 1 oktober. Man har problem med IT-systemen och fokus enbart på att sälja apotek. Vi kommer i andra hand och det sätter vår kreativitet på prov, säger han.
Foxfarmaci har hittills byggts enbart med egna medel.
- Men vi har flera riskkapitalister som är intresserade av köpa in sig i bolaget. Hittills har vi avvaktat. Att släppa in nya ägare innebär också att vi kanske inte kan utvecklas som vi vill. Vi vill ha en partner som kan tillföra bolaget kompetens, säger Fredrik Skepp.
Han tror inte att priserna på läkemedel kommer att gå ner när konkurrensen ökar.
- Inte på det receptbelagda sortimentet. Kanske på varor som de stora dagligvarukedjorna lockar med. Vi har börjat förhandla med läkemedelsgrossisterna och vi kommer att gå samman med flera andra aktörer för att få bättre villkor.
Försäljningen kommer främst att öka av de varor som inte är receptbelagda och Apoteken blir betydligt fler än i dag.
Uppsala har tretton.
Hur många finns det om fem år?
- Totalt sett tror jag att Uppsala kommer att ha dubbelt så många som nu. Vi driver ett av dem och ytterligare ett par drivs av våra franchisetagare, säger Fredrik Skepp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!