Uppsalabo söker fransman i djungeln
Förra året försvann 22-årige fransmannen Marc Beltra någonstans i Amazonas regnsskogsområde. I dag reser Uppsalabon Erling Söderström mot Amazonas för att organisera och leda en expedition med Beltras föräldrar, där de ska leta efter fransmannen.
Erling Söderström.
Foto: Magnus Eriksson
Sedan hörde man aldrig av honom igen.
Bland isolerat folk?
Marc Beltras föräldrar har under våren varit i trakterna där deras son senast sågs vid liv, och försökt få kontakt med antropologer som är specialiserade på området. Dessa antropologer har hänvisat till Erling Söderström, som har erfarenhet av området.
- Familjen tror att han lever och befinner sig bland ett isolerat folk. Jag har andra teorier — jag tror att det är små chanser att han lever. Om vi förutsätter att han inte hade någon erfarenhet av djungeln sedan tidigare... Mitt intryck är att han var lite av en äventyrare. Ung och nyfiken på omvärlden, säger Erling Söderström, som själv är minst sagt äventyrlig.
Kokainkarteller
1996 deltog han under fem månader i en expedition i Amazonas regnskog för att etablera den första kontakten någonsin med Koruboindianerna. Av detta blev en film som har sänts i svensk television. Erland Söderström har flera gånger återvänt till området för att göra fler filmer åt bland andra Discovery USA och fransk television. Han har också tillsammans med brasiliansk federal polis spårat kokainkartellernas landningsbanor och laboratorier samt med det brasilianska indiandepartementet FUNAI sökt ännu okända ursprungsfolk.
Outforskat område
Den kommande expeditionen är i ett område som ännu till största delen är outforskat, enligt Erling Söderström, och lika stort som Portugal. Här finns ingen el, inga vägar och ingen telefon. Teamet kommer att vara helt självförsörjande och utan kontakt med omvärlden flera väckor i sträck.
Vad tycker dina anhöriga om att du inte kan höra av dig på flera veckor?
- Det är inte första gången för mig. De som känner mig vet att jag försvinner, ibland långa perioder. Mitt liv har varit så. Jag är uppvuxen i en kappsäck. Jag är missionärsbarn och har bott i Zimbabwe. Sedan har det fortsatt.
Den franska familjen betalar expeditionen, med något stöd från några franska företag. Erling Söderström får ett grundbidrag som täcker hans löpande kostnader och sedan pengar till den utrustning som måste köpas innan.
- Vi siktar på att vara ute i sex veckor, men man får vara öppen för att ändra sig vartefter.
Malaria och knark
Det är ingen riskfri resa.
- Jag har försökt avråda föräldrarna. Det här handlar om ett enormt område. Det finns mycket malaria — två sorter. Dessutom gränsar området till en riskzon, till en del av den så kallade vita triangeln med kokainvägar. Det finns otrevligt folk därute. Det enda sättet att ta sig fram är med egen båt via floderna.
Det är viktigt för den försvunne fransmannens mor att få vara i dessa områden och höra med folk om de har sett eller hört något om sonen.
- I stället för att gå in i en sorg, håller man sig fast vid en annan tanke, håller sig fast vid något. Och jag är en av få i världen som vet var indianstammarna finns, säger Erling Söderström.
- Jag gör det för att den unge mannen påminner mycket om mig när jag var i den åldern. Och ger mig en chans att återkomma till ett område där jag har en del vänner. Och så indianerna där ute — det är tre år sedan jag var där. Det ska bli kul att komma tillbaka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!