Tog på sig fängelsestraff åt Uppsalabo – blev inlåst

En man med påhittad identitet åtog sig att sitta av ett fängelsestraff åt en Uppsalabo. När bluffen upptäcktes hade mannen suttit felaktigt i fängelse över ett halvår.

Montage

Montage

Foto: TT /Montage: Maja Olofsson

Uppsala2022-10-07 11:41

I fjol dömdes en Uppsalabo för grovt skattebrott till nära tre års fängelse. Han ska sedan ha lyckats förmå en annan person att avtjäna fängelsestraffet – enligt uppgift mot betalning.

"Fejkpersonen" inställde sig vid Svartsjöanstalten nära Stockholm. Men lurendrejeriet uppdagades och personen fick nyligen släppas ut från anstalten.

Ulf Mossberg, pressekreterare vid Kriminalvården, bekräftar uppgifterna och uppger att personen satt över ett halvår på anstalten.

Hur vanligt är det att någon lyckas ta sig in på en anstalt för att sitta av ett fängelsestraff åt en annan person?

– Jag vet inte, men jag har inte tidigare hört talas om det under mina sex år inom Kriminalvården, säger Ulf Mossberg.

Tatjana Johansen, t f  sektionschef vid Kriminalvården, skriver i mejl till UNT att identiteten på den som skrivs in på anstalt alltid måste kontrolleras.

Men personen kan skrivas in även om det inte är utrett att det är den dömde som inställt sig, "om det ändå framstår som sannolikt att det är rätt person". Men då måste saken utredas snarast, uppger hon.

Den 31-årige Uppsalabo som dömts till fängelsestraffet har hanterat hundratals kilo tobak för vattenpipa utan att betala skatt. På så sätt ska staten ha gått miste om nära 6 miljoner kronor.

Enligt uppgift till UNT har 31-åringen betalat pengar till den person som tog på sig att avtjäna straffet och 31-åringen påstås nu gömma sig utomlands.

Frågan är om mannen som fejkade sig in på anstalten begått något brott. Magnus Berggren, vice chefsåklagare i Uppsala, tror inte det.

Det finns ett brott som heter olovlig identitetsanvändning, vilket innebär att en person utan tillstånd utger sig för att vara någon annan.

– Men i det här fallet kan det knappast vara fråga om olovlig identitetsanvändning eftersom det krävs att personen vars identitet utnyttjas ska ha drabbats av någon form av skada. Fast i det här fallet har ju den vars identitet använts snarare haft fördel av det, säger Magnus Berggren.

Enligt honom skulle det eventuellt kunna vara fråga om missbruk av urkund ifall "fejkpersonen" uppvisat en falsk handling för att komma in på fängelset.

– Möjligen kan man tänka sig att det kan vara bedrägeri mot staten i och med att personen fått gratis mat och husrum. Men jag kan inte avgöra säkert, jag har inte haft något sådant här ärende, uppger Magnus Berggren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!