Två personer som arbetar i en butik i Uppsala har enligt en tingsrättsdom hjälpt till att tvätta knarkpengar. Det rapporterade UNT nyligen. Okända personer uppges ha kommit till butiken med kontanter som personalen ska ha vidarebefordrat till en Uppsalabo kallad Räven. Räven är internationellt efterlyst för grova narkotikabrott för miljoner.
De personer som tidigare i år dömts för penningtvätt med koppling till Rävens knarkaffärer arbetar kvar i butiken, vars försäljning riktas till vanliga Uppsalabor. Butiken behöver polistillstånd men polisen skriver i mejl till UNT att inget tillståndsbevis är utfärdat för den nuvarande verksamheten.
Butiken betalar hyra till kommunen. Tidigare år, innan brottsmisstankarna uppstod, har kommunen gett sitt medgivande till butiksverksamheten. Men för 2021 har kommunen inte gett något godkännande. Kommunen har helt enkelt inte observerat att butiken har öppet.
En av de som arbetar i butiken är anhörig till Räven. Hen är dömd för att ha hanterat 600 000 kronor som enligt tingsrätten kommer från Rävens brottslighet. Släktingen lever på socialbidrag och under de två senaste åren har socialförvaltningen satt in 342 000 kronor på hens konto. Släktingen deklarerar inga inkomster från arbete, utan hävdar att hen jobbar gratis i butiken.
I tingsrätten har släktingen dock uppgett att hen haft privata sidointäkter på 60 000 - 80 000 kronor i månaden från en helt annan verksamhet. Dessa intäkter har hen enligt egen uppgift dolt för Kronofogden eftersom hen har en skuld på 415 000 kronor. Skulden har uppkommit genom att släktingen enligt Försäkringskassan arbetat i butiken samtidigt som hen varit sjukskriven. Försäkringskassan kräver återbetalning av 415 000 kronor i sjukersättning som hen anklagas för att ha fått på felaktiga grunder.
Rävens anhöriga har förnekat anklagelserna om penningtvätt och menar att Räven håller på med lagliga affärer. Tingsrätten har fastställt att släktingen känt till att pengarna kommer från brott men inte att de härrör från just knarkaffärer.
En Uppsalabo som vi kan kalla Erik har reagerat över butikens verksamhet. Han tog fram uppgifter om butiken och kontaktade kommunen.
– Flera saker tydde på att de i butiken jobbade svart och att intäkterna inte redovisades. Det var även konstigheter med företaget bakom butiken. Jag sa åt kommunen att de borde kontrollera hur det låg till, berättar Erik.
– Jag ringde kommunen över tio gånger men de var inte ett dugg intresserade. De sa att jag själv kunde höra av mig till Skatteverket om jag ville. Det är underligt att en kommun agerar så här slappt.
Den tjänsteman som handlagt Eriks uppgifter har gått i pension.
Härvan kring butiken, som omfattar både penningtvätt och grova narkotikabrott, har utretts av poliser i Stockholm som uppenbarligen inte återkopplat till kollegor i Uppsala. Underrättelsepoliser i Uppsala som UNT talat med ställer sig frågande kring uppgifterna om butiken, trots att den nämns ett 30-tal gånger i den dom som kom i februari.
I tingsrätten fick Rävens anhöriga villkorlig dom för grovt penningtvättsbrott. Hen har överklagat till hovrätten och kräver att bli frikänd. Släktingen säger sig tro att Rävens affärer var lagliga och hen har bara hjälpt honom att växla pengar. Åklagaren yrkar att hovrätten skärper påföljden och att släktingen döms till fängelse för grovt penningtvättsbrott.
Släktingen åtalades i tingsrätten för grovt narkotikabrott men enligt tingsrätten är det inte bevisat att hen visste att Rävens brottspengar kom från just narkotikahandel. Hen friades därför för narkotikaanklagelserna. Inför förhandlingarna i hovrätten har åklagaren släppt punkten om narkotikabrott gällande Rävens anhöriga.
Den här artikeln har uppdaterats, vissa uppgifter har ändrats den 12 september 2023.