Uppsalabo kritisk mot UD:s agerande
Adam El-Chaabi från Uppsala har sina två systrar i krigets Beirut, och han är inte nöjd med Utrikesdepartementets insatser hittills. De borde ha kunnat göra mer, säger Adam El-Chaabi.
Adam El-Chaabi är orolig för sina två systrar och deras famijer som befinner sig i Beirut på semester. Jag tänker bara positivt att de ska komma helskinnade därifrån,säger han.
Foto: Jörgen Hagelqvist
— Det värsta är hjälplösheten jag känner, säger Adam El-Chaabi när vi träffar honom i affären i Svavagallerian i Uppsala.
Hans två systrar, Maya Slibi och Im-brahim Mansor, med familjer, befinner sig i ett skyddsrum ett par stenkast från den internationella flygplatsen i Beirut. Senaste uppgiften Adam El-Chaabi fick från systrarna var att vattnet började ta slut.
— Det är hemskt att höra barnens skrik på hjälp, jag kan inte göra något, mitt öde ligger i Utrikesdepartementets händer.
Upptaget hos UD
Han har varit i kontakt med UD tre gånger, men är inte nöjd med hjälpen han fått.
— Det har mest varit upptaget, upptaget, upptaget.
Adam El-Chaabi hade önskat ett UD som visat mer handlingskraft.
Jan Janonius på UD:s presstjänst säger till UNT att han har förståelse över den frustration som folk känner över situationen, men han garanterar att Utrikesdepartementet gör allt vad de kan för att förändra läget.
Hur har UD klarat av att hantera den här situationen?
— Bra, tidigt ringdes folk in från semestrar och vi var snabba med att gå ut med rekommendationen att folk inte skulle åka till Libanon. Dessutom har vi förstärkt med extra personal på våra ambassader i närliggande länder till det krisdrabbade området, säger Jan Janonius.
Men det är inte tillräckligt, anser Adam El-Chaabi, och han undrar varför inte en evakuering kunnat ske.
— Flygplatsen är sönderbombad, hamnarna är stängda, vägarna in och ut från Libanon är spärrade. Skulle vi flyga in med helikopter skulle den bli nedskjuten, säger Jan Janonius.
Enligt Janonius arbetar UD efter två spår, dels att via diplomatiska förbindelser direkt med Israel försöka få till stånd en evakuering, dels prövas att få fri lejd med hjälp av EU.
— Det som behövs är ett klartecken från Israel.
UD:s planer fyller inte Adam El-Chaabi mer förtröstan.
— Det är för vekt. Sverige och EU borde kunna kräva av Israel att få evakueringstillstånd, de kan inte gå och vänta på något tillstånd. Det här är ett alldeles för lamt agerande, suckar Adam El-Chaabi.
År 1983 flydde han och familjen från ett bombat Beirut.
— Det enda jag hoppas på nu är att alla i familjen ska komma välbehållna hem.
Evakuering
En evakuering av svenska medborgare innebär att de ska få hjälp att ta sig från en säker plats vid oroligheter, naturkatastrofer, krigsfara eller andra typer av händelser.
Den som evakueras är skyldig att själv stå för sina kostnader. Ambassaden (UD) betalar, men utläggen ges i form av lån.
Evakuering behöver inte vara en resa till Sverige, utan kan innebära en resa till en säker plats inom landet eller ett grannland. En ambassad kan inte tvinga svenska medborgare att återvända till Sverige eller evakuera till någon annan plats. De som väljer att stanna gör det på egen risk.
Källa: Utrikesdepartementet
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!