Uppsalabo evakuerade svenskar från Georgien

- Tillväxten i Georgien har varit mycket hög de senaste åren. Men nu tvingas många börja om från noll igen. Läget är väldigt oroväckande, säger Louise Bermsjö.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2008-08-18 21:31
Hon arbetar för svenska biståndsorganet Sida i Georgien som tillsammans med andra svenskar just tvingats fly hem till Uppsala på grund av kriget.
- Konflikten hade kunnat lösas på diplomatisk väg men nu i och med kriget så har motsättningarna. Våldet och dödandet skapar hat, säger Louise Bermsjö.
Hon har bott i Georgiens huvudstad Tbilisi de senaste två åren för att arbeta med hjälporganisationen Sida. För en vecka sedan tvingades hon fly ut ur landet med sin man och sina två små barn.
- Läget var otroligt spänt och folk var rädda i Tbilisi på måndagen. Det ofattbara, att ryska styrkor skulle börja bomba strategiska mål i huvudstaden, hade blivit verklighet. Vi var väldigt överraskade, säger hon.
Under helgen ringde hon runt till de svenskar som var registrerade på ambassadkontoret. När den hyrda bussen med 46 svenskar lämnade Tbilisi på tisdagen satt hon och hennes familj med.
- Många svenskar hade kontaktat det gemensamma ambassad- och Sidakontoret och varit oroliga, speciellt de som hade barn. När evakueringsbussen rullade över gränsen till grannlandet Armenien var många väldigt lättade.

I går, måndag, skulle de ryska styrkorna dra sig tillbaka från Georgien, enligt ett löfte från ryska regeringen. Men än en gång verkar ryssarnas löfte visa sig vara tomt.
- Jag ringde mina kolleger på eftermiddagen och då hade inget förändrats i Tbilisi vad de visste. Men det pågår ett stort propagandakrig och det är väldigt svårt att få uppgifter bekräftade.
I fredags kom hon till Sverige och har sedan dess bott hos sin mamma, i en tvårumslägenhet i Uppsala. Hon vet inte när hon kommer att kunna åka tillbaka till Georgien.
- Det är skönt att vara hemma men jag är orolig för dem som finns i konfliktområdena. Kriget är en katastrof för varje person som drabbas, som tvingas fly eller förlorat någon. Folket är likt bondpjäser i ett schackspel, som makthavarna inte riktigt bryr sig om. Som en georgisk väninna utryckte det: "gör vad ni vill, vi bryr oss inte om utbrytarterritorierna, låt oss bara få leva i fred", säger hon.
- Vårt arbete i Georgien kommer naturligtvis att försvåras. Våra projekt i Sydossetien som har syftat till att skapa förtroende mellan folkgrupper har antagligen helt raserats, säger Louise Bermsjö.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om