Tidigt på morgonen 30 oktober i fjol upptäcktes en osäkrad handgranat utanför ett bostadshus på Skeppsbron i Stockholm. Stora delar av Gamla stan stängdes av i ett par timmar medan granaten oskadliggjordes av polisens bombgrupp genom en kontrollerad sprängning.
Granaten hade kastats mot entrédörren till huset redan kvällen innan men studsat tillbaka och landat på cykelbanan utan att explodera. Där låg den i flera timmar medan hundratals cyklister passerade i morgonrusningen. Enligt polisens utredning hade det räckt med en stöt för att granaten, som innehöll 3 000 stålkulor, skulle detonera. I så fall kunde många människor ha dött eller skadats allvarligt.
Nu döms en 23-årig man från Uppsala för att ha instruerat och förmått tre tonårspojkar att kasta granaten på Skeppsbron och ytterligare en handgranat som exploderade utanför porten till ett lägenhetshus på Gärdet i Stockholm, en knapp månad senare. Vid sprängningen skadades huset och flera parkerade bilar.
23-åringen greps av polisen på ett hotellrum i Uppsala några dagar senare. Vid rättegången medgav mannen att han gett tips om användningen av handgranater men förnekade att han haft någon inblandning i händelserna. Tingsrätten slår emellertid fast att han gett utförarna instruktioner. I ett avlyssnat telefonsamtal efter försöket säger 23-åringen bland annat: "De följde min plan och de var jättenoga med den".
Mannen fälls för medhjälp till attentatsförsöket på Skeppsbron och anstiftan till sprängningen på Gärdet. Han fälls också för ett parti kokain och amfetamin som hittades på hotellrummet i Uppsala där han greps, rubricerat som grovt narkotikabrott. Straffet blir sju års fängelse.
En 15-åring döms till ungdomsvård för att ha kastat granaten på Skeppsbron tillsammans med en pojke som är under 15 år. Han kan på grund av sin ålder inte dömas till något straff, men genom en så kallad bevistalan slår tingsrätten fast att han deltog. Gärningen rubriceras som försök till grov allmänfarlig ödeläggelse.
En 17-åring som slängde granaten på Gärdet döms för allmänfarlig ödeläggelse samt narkotikabrott till sluten ungdomsvård i drygt ett år.
Alla dömda ska ha agerat på uppdrag av andra personer, som inte kunnat identifieras. Båda händelserna ingår enligt tingsrätten i en utpressningshärva mot en företagsledare. Vid en av adresserna bodde personer med samma efternamn som företagsledaren, men som inte har någon anknytning till honom.