Männen åtalas för att ha kommit över tre stora mediebolags kanaler och levererat dem till sina egna "kunder" för en betydligt lägre avgift än tv-bolagens.
– De har skapat ett eget kanalpaket som de sålt till en egen kundkrets för en billigare peng, säger Anders Braf vid branschorganisationen Nordic Content Protection, som arbetar för att stoppa illegal tillgång till betal-tv och strömningstjänster.
Trion är åtalad för att ha gett sina kunder möjlighet att via så kallade IPTV-boxar se C More, Discovery och Viaplay, men enligt Anders Braf har kanalpaketen även innehållit hundratals andra kanaler från hela världen. Priset för hela utbudet har enligt kammaråklagare Johanna Kolga varit omkring 150 kronor per månad. Det är samma pris som enbart grundpaketet från ett av de större mediebolagen.
Trion åtalas för en brottsperiod på nästan fem år, från januari 2017. Fler personer har tidigare varit misstänkta men åtalas inte. Enligt åklagaren har de som legat bakom nätverket tjänat många miljoner på verksamheten.
Trion greps en tidig morgon förra hösten i en samordnad insats. Polisen bröt upp lägenhetsdörrarna hos alla tre. Avsikten var att överrumpla männen så att de inte skulle hinna radera information som kunde utgöra bevisning. De släpptes efter ett par dagar, sedan husrannsakningar genomförts.
Enligt Johanna Kolga hittades listor i de båda Gävleborgsmännens datorer på totalt 12 000 kunder som köpt kanalpaketen. Hos Uppsalabon fanns inget liknande material, men åklagaren misstänker att mannen hann radera innehåll i sina datorer vid tillslaget. Enligt åklagaren skedde "en viss fördröjning" innan polisen kunde komma in i bostaden.
Bevisningen består även av avlyssnade telefonsamtal och utredningar kring de misstänktas ekonomiska situation.
– De har haft små eller inga inkomster men ändå kunnat göra långa resor och köpa dyra saker, säger Johanna Kolga.
Branschorganisationen har ett preliminärt skadeståndskrav på 68 miljoner kronor mot de tre männen, men har ännu inte bestämt en exakt summa. Enligt Anders Braf kan det slutliga kravet bli både högre och lägre, beroende på vad bolagen skulle ha fått in för motsvarande abonnemang.
– Brottstid och antalet kunder gör att man hamnar på så här höga skadeståndsanspråk. Det är många kunder och det har hållit på i många år, säger han.
Alla tre nekar till brott:
– Min klient förnekar all inblandning i detta. Hans förhoppning är att det ska bli tydligt under huvudförhandlingen, säger Uppsalabons försvarare, advokat Henrik Lindblom.
I polisförhören har trion besvarat alla frågor om det påstådda nätverket med "inga kommentarer" eller "jag väljer att inte delta i utredningen".
Enligt Anders Braf är olaglig förmedling av tv-kanaler och strömningstjänster en gigantisk verksamhet över hela världen:
– Det är otroligt vanligt, det finns siffror på EU-nivå för några år sedan på över 600 000 illegala kunder bara i Sverige.
Är branschen för dålig på att skydda sig?
– Det är väldigt svårt i dag när det är så otroligt många plattformar som ska skyddas. Bolagen gör allt de kan men det finns en väldigt stor krets som är beredda att begå brott för att tjäna pengar på detta.
I Sverige är det inte straffbart att ta emot kanaler på det sätt som misstänks ha skett i det aktuella fallet, men branschen arbetar för ett förbud.