Lokalstartat bageri växer: "Vår personal är omtyckt"

De finns redan på Munin och på Skolgatan. Nu öppnar Café Wilmas precis intill järnvägsstationen i centrala Uppsala.

Emma Egerfors är sedan drygt två år tillbaka ansvarig för kaféet på Skolgatan. Nu ska hon även ansvara för den nyöppnade filialen på Stationsgatan.

Emma Egerfors är sedan drygt två år tillbaka ansvarig för kaféet på Skolgatan. Nu ska hon även ansvara för den nyöppnade filialen på Stationsgatan.

Foto: Jakob Larsson

Uppsala2023-06-06 20:00

När fastighetsägaren Bonnier Fastigheter köpte lokalen, som ligger precis intill Coop på Stationsgatan i centrala Uppsala, fick ägarna på Café Wilmas ett samtal: kan ni inte öppna ännu ett fik här?

– De äger lokalen vi hyr på Skolgatan och uppenbarligen är det ett gott samarbete, för de ville att vi skulle satsa även i den här lokalen, säger Emma Egerfors som är ansvarig för caféerna på Skolgatan och Stationsgatan.

– Vi tänkte: visst, vi testar.

undefined
Efter att ha jobbat på det dåvarande fiket i Öregrund, som startades 2014, ringde Emma Egerfors – ursprungligen från Stockholm – upp ägarna Lena Svanborg och Niclas Fredrikson och frågade om hon kunde jobba vid sidan om studierna när Café Wilmas satsade i Uppsala. Nu är hon ansvarig för såväl fiket på Skolgatan som det nyöppnade kaféet på Stationsgatan.

Filialen på Munin är ett sedan tidigare upparbetat varumärke.

– Vi serverar lunch där och det har blivit ett otroligt intresse. Vi har mellan 200 och 300 lunchgäster varje dag där. Vi får ofta höra, både på Skolgatan och på Munin, att vår personal är omtyckt, säger Emma Egerfors.

Framtidsutsikterna för det nya kaféet på Stationsgatan är däremot höljt i dunkel.

– Vi vet inte så mycket om kunderna här än så länge. På Skolgatan har vi våra stamkunder och så, men här är det mer okänt.

Hur har ni tänkt att locka kunder hit?

– Genom marknadsföring.

undefined
Café Wilmas finns redan på Skolgatan i Uppsala och på Munin. 2014 startade verksamheten, då i Öregrund.

Det nya kaféet öppnade för drygt en vecka sedan och på Stationsgatan kommer det inte att serveras några luncher. I stället liknar inredningen och utbudet de stora koncernerna, som Espresso House och Coffee House.

– Den lilla, eller kanske stora, detaljen som skiljer oss åt är: vi bakar vårt eget bröd. Vi gör allt själva från start till mål. Vi vill vara som kedjorna fast bättre.

undefined
Den nya filialen på Stationsgatan är tänkt att endast vara ett kafé. Inget lunchkoncept ingår i den satsningen.

Det finns en god grund för att Emma Egerfors påstående och ambition ska stämma överens med verkligheten.

Café Wilmas öppnade sitt första kafé 2014 i Öregrund. Innan satsningen i Uppsala köpte man upp Sätrabageriet i Norby. Där bakas det egna brödet. "Sätrabagarn" som det kallas i folkmun levererar kaffe- och fikabröd till flera olika kaféer i Uppsala. Den största kunden är kommunen. 

– Det arbetar omkring 15 personer där. Det är full fart, säger Emma Egerfors.

undefined
Fiket på Stationsgatan ligger intill Coop.

2019 öppnade Wilmas i Uppsala, och Emma Egerfors, 24, har varit ansvarig för Skolgatans kafé i två och ett halvt år. Nu ansvarar hon för både fiket på Skolgatan och den nya lokalen på Stationsgatan.

– Jag halkade in på det här, berättar hon.

– Jag flyttade till Uppsala för att plugga till sjuksköterska men eftersom jag hade jobbat en del i Öregrund för ägarna Lena (Svanborg) och Niclas (Fredrikson) så frågade jag om jag kunde få jobba här i Uppsala också. Och på den vägen är det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!