Uppsalabageriet försatt i konkurs efter 88 år

Sedan 1934 har GK-bageriet funnits i Uppsala och i 61 år har det drivits av familjen Sandin. Under förra veckan beslutades att bageriet försätts i konkurs.

Från vänster: Thomas, Jessica och Linda. För syskonen Sandin har bageriet alltid varit en del av deras liv.

Från vänster: Thomas, Jessica och Linda. För syskonen Sandin har bageriet alltid varit en del av deras liv.

Foto: Filip Jemtelius

Uppsala2022-07-19 17:20

– Det känns förjäkligt, vi är totalt förkrossade, säger Thomas Sandin. 

Syskonen Thomas, Jessica och Linda Sandin är delägare i bageriet tillsammans med sina föräldrar Roger och Gunilla. Bageriet har ägts av familjen Sandin sedan syskonens mormor och morfar, Stig och May-Britt Eriksson, köpte företaget 1961. År 2000 flyttade bageriet till sina nuvarande lokaler på Säbygatan i Boländerna. När UNT träffar syskonen i bageriets lokaler är det en nedstämd stämning.

– Vi hade ett dåligt år efter pandemin. Företagare var hemma istället för att vara på jobbet, vi fick inte något stödpaket under pandemin och inte heller när samhället öppnade upp som vanligt igen, säger Linda Sandin. 

Familjen Sandin ser tillbaka på 2021 som ett dåligt år för bageriet som satte dem i en dålig sits och utvecklade deras lönsamhet negativt. Under förra veckan kom beslutet att företaget skulle försättas i konkurs. Vad som händer framöver är än så länge oklart för familjen.

– Vi har inte hunnit tänka så långt, det har bara varit en vecka sedan beslutet. Som längst får vi ha öppet till den tolfte augusti för att få in pengar och bli av med skulder, säger Thomas Sandin.

Syskonen berättar att det i nuläget inte finns någon chans på rekonstruktion då det inte finns pengar för det. Flera personer har blivit upprörda över bageriets konkurs.

– Folk är ledsna och tycker det är väldigt synd. Många har varit nöjda länge och varit väldigt trogna och lojala kunder, säger Jessica Sandin.

Det är inte bara kunderna som varit trotjänare för bageriet. Av deras tio anställda så har endast tre personer jobbat mindre än tio år. Flera av de anställda har jobbat i företaget i över 30 år. 

För Jessica, Thomas och Linda Sandin har bageriet varit med hela livet. Föräldrarna Roger och Gunilla tog över bageriet från deras mormor och morfar 1991. Jessica var först av syskonen att jobba på bageriet och hon började 1992, Thomas började 1996 och Linda 2008. När man pratar med dem om bageriet märker man att det är något som de håller kärt.

Vad är det för minnen ni kommer ta med er?

– Oj, det är många, det har varit del av barndomen. Det är minnen från alla olika högtider som fettisdagar och lucia när vi jobbat 15-16 timmar. Alla kundmöten man haft och många människor som man pratat med varje dag. Det har varit kul när det varit mycket att göra, säger Linda Sandin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!