Uppsalaarkiv ska nå fler unga

Uppsala stadsarkiv, stadsbiblioteket och folkrörelsearkivet bildar ett lokalhistoriskt centrum i höst. Uppsalas historia samlas på stadsarkivet.

Inflyttning. Erik Bohlin lyfter böcker medans Roger Kirkeby sätter upp en hylla i ett rum på Stadsarkivet.

Inflyttning. Erik Bohlin lyfter böcker medans Roger Kirkeby sätter upp en hylla i ett rum på Stadsarkivet.

Foto:

Uppsala2015-08-21 16:09

På ytan ser det ut som en vanlig kontorsflytt, men när 4 000 böcker i veckan flyttar från stadsbiblioteket till stadsarkivet så innebär det en stor förbättring för alla historieintresserade Uppsalabor. Det menar arkivarie Erik Lindblad som på tisdagen tog emot de första flyttkartongerna från grannhuset

– Den största fördelen är att man inte längre behöver gå till två olika ställen för att ta del av Uppsalas historia. Allt hamnar på samma plats. Vi förbättrar tillgängligheten och har en trappa som gör det lättare för bibliotekets besökare att ta sig emellan lokalerna. Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för vad vi har.

Den pågående ombyggnaden av stadsarkivet har inneburit en ny trappa med direktanslutning till stadsbiblioteket. Det är bara en av flera åtgärder för att skapa ett närmare samarbete och förbättra tillgängligheten för besökarna.

Tillsammans med folkrörelsearkivet, som också finns i lokalerna bildas under hösten ett lokalhistoriskt centrum: Fyriskällan. Besökarna kommer att möta både bibliotekarie- och arkivariekompetens, vilket ska ge ökad service och fördjupade ingångar till materialet. Tanken är också att göra gemensamma satsningar på utställningar och annan programverksamhet.

Stadsarkivet har frigjort två stora rum för stadsbibliotekets stora referensbibliotek, Uppsala- och Upplandssamlingen. Stadsarkivet får en ännu tydligare roll som förvaltare av Uppsala kommuns historia. Referensbiblioteket är inte till hemlån, men även de mest ömtåliga och sällsynta skrifterna kommer att bli mer tillgängliga för läsning i lokalerna.

Ett populärt material bland släktforskare är adresskalendrarna som finns sparade från 1880-talet och framåt. Där kan man bringa klarhet i var olika individer bodde under deras tid i Uppsala.

Erik Lindblad menar att det nog var tanken från första början, att institutionerna i huset skulle samarbeta mer. I höst blir det verklighet. En av målsättningarna med Fyriskällan är att nå fler barn och ungdomar, bland annat genom mer programverksamheter som riktar sig till skolklasser.

Det handlar inte bara om att satsa på modern teknik, menar Erik Lindblad.

– Vi använder oss av modern teknik också, men målet är att visa på de unika handlingar och källor som finns och ge en koppling bakåt till tiden då man bara skrev på papper.

Fyriskällan

Stadsbiblioteket, stadsarkivet och folkrörelsearkivet bildar tillsammans ett lokalhistoriskt centrum som invigs 17 oktober. Namnet är inspirerat av liknande samarbeten i Stockholm och Eskilstuna. I arkivet som bland annat inrymmer kommunala handlingar, föreningsarkiv, Stadsbibliotekets samlingar och referensbibliotek kan man till exempel följa tillkomsten av ett politiskt beslut och läsa sig fram till varför olika politiska frågor uppkommit i staden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om