Uppsalaanställda tar strejkvarsel med ro

Åhléns, Hemköp och H&M i centrala Uppsala är uttagna i det första strejkvarslet från LO-förbundet Handels. På skärtorsdagen 1 april träder total arbetsnedläggelse i kraft om inte de centrala parterna når en överenskommelse.

Handels har lagt strejvarsel.

Handels har lagt strejvarsel.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2010-03-22 21:17
Handelsanställdas förbund lade på måndagen ett omfattande varsel om arbetsnedläggelse som rör 5 200 anställda på 79 arbetsplatser. Åhléns och Hemköp på Stora Torget i Uppsala är två av arbetsplatserna som berörs av varslet. Även H&M:s butik på Svartbäcksgatan och Stadium i Boländerna berörs. Totalt rör varslet drygt 100 handelsanställda i Uppsala.

Hemköp har planerat att hålla öppet till tio på kvällen hela påskhelgen, men nu hotas storhelgshandeln. Bland de 40 anställda i butiken tas dock varslet med ro. De flesta tror att parterna kommer att enas.
- Det är ett spel. Jag tror att det här kommer att vara över innan påsk. Vi jobbar vidare som vanligt, säger färskvaruchefen Dan Johans­son.
Han har följt förhandlingarna och tror inte att det nya avtalet kommer att bli lika bra för de anställda som det förra för tre år sedan.
- Industrins överenskommelse med tjänstemännen om 2,6 procent över 18 månader var inte så mycket. Man kanske kan hitta and­ra lösningar. Jag skulle före­dra att få fler semesterdagar i stället för lönehöjning, säger Dan Johansson.

Att hela Åhlénshuset riskerar att få stänga dörrarna under storhelgen kommer att vara ett ekonomiskt bakslag och särskilt allvarligt är det för livsmedelshandeln.
- Påsken är den näst största mathelgen på året efter jul. En påskstrejk skulle förstås påverka årsomsättningen negativt, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood, som äger Hemköpskedjan.
Han visar samtidigt förståelse för Handels agerande.
- Det är logiskt att lägga varsel nu. De kunde inte ­lägga det tidigare eftersom kollektivavtalet löper ut ­sista mars, och de kunde inte lägga det senare om de ville få effekten av att påverka påskhandeln, säger Ingmar Kroon.

Har ni någon strategi för att tackla de problem som uppstår om det blir strejk?
- Vi har sju ­arbetsdagar på oss och det finns en grupp som funderar på vilka åtgärder vi kan genomföra med respekt för strejkvarslet. Mer än så kan jag inte säga.

Blir det en strejkrea för att förmå kunderna att handla påskmaten före strejken?
- Det har jag inte hört något om. Men nu när du sagt det så ska jag föreslå det.

Mats Hedgren, ombudsman för avdelning 36 i Uppsala, berättar att det är Uppsalabutikernas strategiska lägen som varit avgörande.
- Tre av butikerna ligger väldigt centralt och Stadium i Boländerna tog vi för att få lite spridning.
Han menar att det är en slump att stridsåtgärderna sammanfaller med påsken, eftersom avtalet löper fram till 1 april som i år är skärtorsdagen.
- Men det är klart att vi räknar med att en påskstrejk ska sätta extra press på Svensk Handel, säger Mats Hedgren.

I avtalsrörelsen 2007 var Svensk Handel och Handelsanställdas förbund överens om ett avtal i slutet av mars månad, men Svensk Handel fick bakläxa av Svenskt Näringsliv som ansåg att ­löneökningen om 12,6 procent på tre år var för stor. Efter ett par dagar backade Svenskt Näringsliv och ett identiskt avtal kunde slutas.
I år upprepas konflikten mellan arbetsgivarorganisationerna och från både Svensk Handel och Handelsanställdas förbund heter det att man är "frustrerade över att förhandlingarna har blockerats av Svenskt Näringsliv".
- Vi har suttit i sex veckor och Svensk Handel har inte förhandlat alls. Nu har vi ledsnat, säger Mats Hedgren på Handels i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om