På sin sajt publicerar vänsterextrema AFA i Uppsala namn och andra personuppgifter på individer som dömts för sexualbrott i Uppsala.
Anders Wallin, ordförande i Mellersta avdelningen av Sveriges Advokatsamfund, tycker att sexbrottsdömda som namnges på nätet drabbas av orimlig skada.
– Jag har svårt att förstå poängen med sådana namnpubliceringar. Min erfarenhet är att de varken har förebyggande eller avskräckande effekt. Det är inte sådana överväganden som avgör om en person avhåller sig från brott, säger Anders Wallin.
– Inte minst gäller det sexualbrott på lägre delen av straffskalan, där det kan handla om ett brott på bötesnivå. Följden av att bli omskriven i sociala medier är i många fall betydligt värre än påföljden som kanske är ett bötesstraff.
Anders Wallin berättar att han nyligen hade en klient som anklagats för sexualbrott men sedan friades från misstankarna innan det gått till åtal. Mannen är nu namngiven på nätet, trots att misstankarna lagts ner.
– Det har lett till att han drabbats av omfattande trakasserier.
Anders Wallin framhåller att det är väldigt stigmatiserande att bli omskriven som sexualbrottsling.
– Trots att personen avtjänat sitt straff och kanske även genomgått behandling placeras han i ett fack. Det kan försvåra hans möjligheter att ändra sitt beteende och komma vidare.
Har föräldrar rätt att få veta om det bor en pedofil i närheten?
– Jag kan förstå att en del föräldrar vill det. Men intresset övertrumfas av skadan det kan innebära för rehabilitering och integritet för den som avtjänat sitt straff, svarar Anders Wallin.