Polisen efter dödsskjutningen: "Sätter in bevakning"

Efter helgens skjutning i Turkiet där en svensk medborgare dödades och en annan skadades svårt gör sig polisen i Sverige redo för hämndaktioner. I Uppsala ser polisen över behovet av att bevaka adresser där det kan finnas måltavlor för de kriminella nätverken.

Tobias Ahnlund, Uppsalapolisen.

Tobias Ahnlund, Uppsalapolisen.

Foto: Julia Koch

Uppsala2024-03-20 19:00

Det var två av Ismail Abdos närmste män som på söndagen besköts på ett kafé i Turkiet. En av männen dog, medan den andra träffades i benet. Enligt Expressen är båda männen nyckelpersoner inom Foxtrot-konflikten och polisen ska enligt tidningen punktbevaka adresser där det finns risk för hämndaktioner.

Även Uppsalapolisen tar höjd för att hämndaktioner kan uppstå.

– Exakt vilka adresser eller personer som berörs kan vi inte gå in på, men precis som polisen i Stockholm gjort måste även vi planera och sätter in bevakning där det kan finnas behov. Vi följer jättenoga vilka kopplingar det kan finnas till personer i Uppsala, säger Tobias Ahnlund, ansvarig för strategisk analys på polisens avdelning för särskilda händelser.

Enligt honom kan polisen i Uppsala inte utesluta kommande våldsdåd som en följd av helgens skjutning. Samtidigt har hämndaktionerna mycket att göra med geografiska kopplingar och vilka aktörer som är aktuella för stunden, menar han.

– Vi kan absolut inte utesluta kommande våldsdåd, men vi har en ganska god analys och underlag över vilka grupperingar som är inblandade.

Enligt Expressen kunde polisen i Stockholm på måndagskvällen förhindra en misstänkt mordbrand, efter att en 14-pojke stoppats vid en bensinmack. I pojkens mobiltelefon hittades bevis om att han var på väg att slå till mot en adress som polisen kontrollerat efter skjutningen i Turkiet, skriver tidningen.

– Vi kan inte se någon direkt koppling till Uppsala i samband med just den här händelsen, men historiskt har vi ju sett hur hämndaktioner kan ske i både andra och tredje led till personer som knappt är inblandade i gängkriminalitet, säger Tobias Ahnlund.

Tobias Ahnlund menar att den ursprungliga Foxtrot-grupperingen splittrats och att ett stort antal gripanden gjort att fokus för konflikten lämnat Uppsala. Att Foxtrot inte längre finns kvar som det en gång såg ut betyder dock inte att Uppsala är fritt från gäng.

– Så länge de kriminella individerna finns kvar finns nätverken kvar. Vad de kallar sig är inte det viktiga. Gängen anpassar sig och hittar nya konstellationer som vi måste fortsätta att analysera och arbeta aktivt mot. Men det är inget som ersatt Foxtrot på det sätt som det tidigare stack ut med exempelvis symboler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!