Uppsala vill tillverka influensavaccin

Även om debatten kring fågelinfluensan tystnat pågår förhandlingar för fullt om att bygga en fabrik för influensavaccin i Sverige. Ett avtal med ett läkemedelsföretag kan bli klart till hösten. Uppsala slåss nu för att få verksamheten till Fyrislund.

Uppsala2006-07-07 00:00
Förra året bestämde sig regeringen för att satsa på en fabrik för framställning av vaccin som skydd mot en eventuell pandemi, orsakad av exempelvis fågelinfluensan.
En utredning i ärendet blev klar i mars och nu sker förhandlingar med ett fåtal internationella läkemedelsjättar om att placera en ny vaccinfabrik i Sverige.
— Det pågår förhandlingar för fullt. Men det sker i det tysta, av naturliga skäl. Vi vill ju inte att de olika intressenterna ska veta av varandra, säger Lars Rekke, generaldirektör och regeringens särskilde förhandlare.
Stuns (stiftelsen för samverkan mellan universitet, näringsliv och samhälle) har, tillsammans med bland annat kommunen, arbetat för att fabriken ska placeras i Uppsala. Pfizers nedlagda sprutanläggning i Fyrislund används som argument.
— Det är vårt trumfkort. Vi bedömer att man kan få i gång verksamheten två, tre år tidigare än om man skulle bygga en helt ny anläggning på annan ort, säger Curt Nilsson, vd för Stuns.
Var fabriken hamnar bestäms av det läkemedelsföretag som regeringen kommer överens med. Därför vill inte förhandlaren Lars Rekke uttala sig om vilka chanser Uppsala har att få framställningen av vaccin till kommunen. Men han nämner några kriterier som en etableringsort bör uppfylla.
— Det ska finnas forskningsresurser, arbetskraft och utbildning som passar ändamålet. Det behövs också en bra infrastruktur samt goda förbindelser eftersom att vaccinet ska transporteras, säger Lars Rekke.
Curt Nilsson menar att Uppsala mer än väl uppfyller de kriterierna. Stuns, kommunen och andra med intresse i projektet försöker på olika sätt bearbeta regeringen för att få fram sitt budskap.
— Vi har tydligt argumenterat för vår sak och trycker på de fördelar vi har här i Uppsala med kompetent personal och en anläggning som skulle spara både tid och pengar, säger Curt Nilsson.
Besked om och i så fall vilket läkemedelsbolag som väljer att etablera sig i Sverige väntas komma efter sommaren.
— Tidigt i höst hoppas vi kunna träffa någon form av principöverenskommelse. Då ska ett företag kunna träda fram och säga att de är beredda att satsa på projektet, säger Lars Rekke.
När det sker vill Stuns och kommunen komma i kontakt med det företaget.
— Då vill vi så fort som möjligt träffa det företaget och presentera Uppsala för dem. Vi är beredda och kommer att slåss för att fabriken ska läggas här, säger Curt Nilsson.
Men är då frågan om fågelinfluensa fortfarande aktuell? I februari kom det första larmet om smittade fåglar i Sverige men under sommaren har det varit tyst. SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, får inte längre in några rapporter där de misstänker att fåglar smittats av viruset. Osäkerheten kring sjukdomen är dock stor.
— Läget är stabilt just nu men vi får se vad som sker i höst. Vi vet inte om vissa arter bär viruset utan att bli sjuka. Vi vet heller inte om de fåglar som häckar här bär på sjukdomen och i så fall smittar de ungar som föds, säger statsepizootolog Marianne Elvander på SVA.
UNT: Faran för fågelinfluensa är alltså inte över?
— Nej, viruset är känsligt och dör snabbare ju varmare det är i vattnet. Under sommaren verkar det till vår fördel. Jag tror att det här kommer att vara en problematik för vinter, vår och senhöst, säger Marianne Elvander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om