Uppsala vill ha kunskapscentrum för ungdomspsykiatri

Uppsala vill bli ett nationellt kunskapscentrum inom barn-och ungdomspsykiatri. I går tog ansvariga chansen att tala för sin sak när socialminister Göran Hägglund (kd) kom på besök.

Socialminister Göran Hägglund (kd) besökte  barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Uppsala på måndagen.

Socialminister Göran Hägglund (kd) besökte barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Uppsala på måndagen.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2007-01-15 16:00
Regeringen vill inrätta ett nationellt kunskapscentrum för att kunna samla kunskap och tidigt ge stöd och behandla barn och unga som riskerar att utveckla psykiska problem.
Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Uppsala anser att de, tillsammans med Psykologiska institutionen vid Uppsala universitet, skulle vara lämpliga att ansvara för ett sådant kunskapscentrum.
- Det finns ett intresse ute i landet för de metoder vi använder oss av här. Och inom området tvångssyndrom fungerar vi redan som ett nationellt kunskapscentrum, säger Henrik Pelling, chefsöverläkare på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken.

Ett telefonnnummer
Socialminister Göran Hägglund (kd) besökte Uppsala på måndagen för att få en uppfattning om klinikens verksamhet. Henrik Pelling berättade då bland annat om VINST-projektet, ett samordnat stöd till familjer för att hitta rätt hjälpinsatser inom kommun och landsting. Till exempel finns det sedan i höstas numera bara ett telefonnummer dit anhöriga till barn med eventuella neuropsykiatriska problem kan vända sig direkt och utan remiss. Anhöriga behöver alltså inte längre tveka vart de ska ringa eller riskera att slussas runt mellan olika instanser när de behöver hjälp.

Vill sprida vidare
Kunskapen kring den metoden och andra vill kliniken sprida vidare till andra landsting. Men då behövs det pengar.
- Vi vill kunna använda externa medel för att utvidga den plattform vi redan har, säger Henrik Pelling.
Göran Hägglund anser att ett nationellt kunskapscentrum är viktigt för att samla och föra ut den kunskap som finns i Uppsala och på andra platser.
- Det finns små öar av kunskap därute, vilket Uppsala är ett mycket bra exempel på, men vi måste höja den generella kunskapsnivån och lära av de som lyckats bäst, säger Göran Hägglund.

Positivt
Landstingsstyrelsen i Uppsala läns landsting har inte diskuterat frågan men från majoritetens sida ser man positivt på bildandet av ett kunskapscentrum i Uppsala.
- Uppsala ligger långt framme inom barn- och ungdomspsykiatrin och vi är intresserade av varje möjlighet att utveckla det vidare, säger Erik Weiman (m), landstingsstyrelsens ordförande.
Regeringen satsar 500 miljoner kronor i år och nästa år på barn- och ungdomspsykiatrin. Men hur mycket av de medlen som går till Uppsala läns landsting och huruvida det blir ett nationellt kunskapscentrum i Uppsala ville inte socialministern svara på i går.
- Uppsala får del av de extra satsningar som vi gör. Men nu inväntar vi remissvar i ärendet från olika instanser innan regeringen yttrar sig ytterligare, säger Göran Hägglund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om