Uppsala vill bannlysa plastpåsen

Nästa år kan alla Uppsalabor tvingas sortera sitt matavfall i papperspåsar. Kommunen vill ha bort plasten ur avfallet av miljöskäl. Den som vill kan börja redan i höst .

Så ser sopkittet ut.

Så ser sopkittet ut.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2019-07-07 10:54

I dag sorterar de flesta Uppsalabor sitt matavfall i plastpåsar. Men Uppsala Vatten som sköter sophanteringen vill få bort den miljöstörande plasten ur matavfallet.

Avfallet används för att producera miljövänlig biogas som bland annat används i Uppsalas stadsbussar. Det som blir kvar är så kallad biogödsel.

– Det är en förnybar resurs som används på våra åkrar och vi vill få bort plasten ur biogödseln, speciellt mikroplasterna, säger Jonathan Sohl som arbetar med frågan vid det kommunala bolaget Uppsala Vatten och Avfall ab.

Runt 30 procent av Uppsalas matavfall sorteras inte i dag utan slängs i brännbart. Samtidigt finns ett behov av att producera mer biogas.

– Vi tror vi kan minska andelen matavfall som sorteras i fel påse och bränns genom att göra det obligatoriskt med papperspåsar. Det ska ske från årsskiftet. Det som fattas är ett politiskt beslut, säger Jonathan Sohl.

Han hoppas politikerna säger ja till förändringen i slutet av året. När det är gjort kommer hushållen att få en hem en behållare i plast lika stor som en vanlig kompostbehållare men den har öppningar på sidorna och ventilerande upphöjningar i botten. Det gör att papperspåsen håller sig torr. Påsen kommer att behöva bytas ungefär var tredje dag. Den luktar mindre och genererar mindre flugor som är ett vanligt problem med andra system.

– Varje hushåll får hem ett startpaket med en hållare och två buntar med cirka 80 påsar i varje. Det ska räcka i ett år, säger Jonathan Sohl.

De som vill kan börja sortera i papperspåsar redan under september. Påsarna kommer att kunna hämtas kostnadsfritt på Uppsalas återvinningscentraler tillsammans med den ventilerade plastbehållaren.

Vad kommer det här att kosta?

– Vi räknar med att det kostar 70 kronor per år och hushåll. Pengarna kommer att betalas via avfallsräkningen.

Vad händer om någon fortsätter med plastpåsar?

– Matavfall med plast i kommer att klassas om till osorterat avfall. I förlängningen kan det ge en högre avgift. Märker vi att vissa fastigheter levererar matavfall med mycket plast tar vi sannolikt kontakt för att diskutera varför, säger Jonathan Sohl.

Enligt Jonathan Sohl är allmänhetens inställning till papperspåsar positivt.

– Många frågar varför det inte redan finns i Uppsala när det finns i andra kommuner. Det tycker vi visar att Uppsalaborna är redo för den här förändringen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!