Uppsala-vd åtalas för grovt mutbrott
I dag åtalas vd:n för Asfab, ett av Uppsalas större företag, för att ha mutat en anställd vid landstinget.Asfabs vd åtalas även för grovt skattebrott. Enligt åklagaren har han tillsammans med sin hustru tagit ut cirka 1,6 miljoner kronor i svarta pengar.
Kammaråklagare Kenneth Brattström hävdar att upplägget genomförts i maskopi med en anställd vid landstinget.
Den landstingsanställde ska ha fått 80 000 kronor i mutor för att godkänna luftfakturor för låsen. Sedan ska han sett till så att cirka 1,1 miljoner kronor förts över från landstinget till ett bolag som kontrollerats av den åtalade Asfab-vd:n.
Såväl vd:n som den landstingsanställde åtalas för mutbrott.
Anläggningsjobb
Asfabs vd har haft ett sidobolag där den påstådda brottsligheten genomförts. I sidobolaget ska det ha funnits svarta konton dit oredovisade pengar förts, bland annat landstingets utbetalningar för låsen. Totalt 1,7 miljoner kronor har kommit in på dessa dolda konton.
Personal från Asfab har gjort en handfull anläggningsjobb, där intäkterna inte bokförts i Asfab utan i stället uppges ha styrts över till ett svart konto i sidobolaget.
Bilen överfördes
En skatterevision har visar att Asfabs vd samt hans hustru, som också ingår i Asfabs styrelse, är de som tagit ut pengarna från de svarta kontona. Sammanlagt rör det sig om 1,6 miljoner kronor som de båda enligt åklagaren undanhållit
från beskattning.
Vd:n påstås ha köpt en bil för 275 000 kronor med oredovisade pengar. Enligt vd:n köpte han in bilen till sitt bolag. Bilinköpet har dock inte återfunnits i bokföringen.
Bilen registrerades ursprungligen på mannens bolag men efter tre veckor överfördes den till honom personligen.
Det egentliga syftet med bilinköpet var enligt en utredning från Skatteverket att företagaren skulle äga bilen privat.
Konkursförvaltare
Asfabs vd har förnekat att han tagit ut svarta pengar från sidobolaget. Uttagen har han förklarat med att pengarna använts för att köpa in lås som levererats till landstinget.
Låsen ska han ha köpt kontant från ett företag vid namn Linab.
"Den person som kvitterat mottagandet av kontanterna vid lås från Linab vill jag i nuläget ej röja identiteten på", har vd:n uppgett.
Vd:n har hänvisat till fakturor från Linab som är daterade 1999—2001. Linab hade dock försatts i konkurs redan 1997.
— Fakturorna är förfalskade och jag väcker därför åtal för urkundsförfalskning, säger åklagaren Kenneth Brattström.
Sidobolaget har granskats av en konkursförvaltare som anser att de brister i bokföringen som uppdagats vid skatterevisionen "i allt väsentligt" visat sig stämma.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!