Uppsala växer inte utan problem
Nu höjs rösterna från kritikerna som varnar för stora miljöproblem och ökade orättvisor då Uppsalas identitet och själ förändras.
- Det har varit en intellektuell kris i den akademiska världen eftersom ingen har ifrågasatt politiken under alla år, säger Irene Molina.
Foto: Rolf Hamilton
Irene Molina är universitetslektor i kulturgeografi vid Uppsala Universitet och riktar nu svidande kritik mot den akademiska världen som hon menar varit allt för passiv och aldrig ifrågasatt eller kritiskt granskat Uppsalaregionens utveckling.
- Det har varit en intellektuell kris i den akademiska världen eftersom ingen har ifrågasatt politiken under alla år. Forskarna har passivt lyssnat på den retorik där politikerna talar om tillväxt och konkurrenskraft. Vi inom den akademiska världen har misskött oss rejält och inte varit någon motkraft.
Irene Molina är en av medförfattarna till Regionalpolitikens geografi där man tar upp problematiken kring miljöfrågan och jämställdhetsfrågan.
När det gäller orättvisorna är de uppenbara, enligt henne.
- Tankarna med stora regioner gör att några exkluderas och andra inkluderas och det blir en region som inte gynnar alla. Det blir unga, välutbildade män med hög inkomst som passar bäst, men dessa supermänniskor är en minoritet.
- Dessutom finns det ett genusperspektiv då kvinnor bevisligen missgynnas eftersom många jobbar inom vården och har deltidsarbete. Inte kommer de att pendla mellan Uppsala och Gävle för en deltid.
Irene Molina menar att det finns drag av 20-talets socialdarwinism där bara de starkaste kommunerna överlever.
När det gäller Uppsalas utveckling och andra växande regioner i landet menar hon att det dessutom saknas bevis på att det är rätt väg.
- Det har gått från utjämning till tillväxt. Tankar om den sociala rättvisan har försvunnit och ersatts av tillväxt, effektivitet, lönsamhet och konkurrenskraft. Och just konkurrens är något som vi frågar var det kommer ifrån. Det har blivit nyckelord för regionerna och det finns inget bevis för att det går bättre när regionerna konkurrerar, det är ju därför vi haft en utjämningspolitik.
Erik Westholm är forskningsledare vid Institutet för framtidsstudier och professor i kulturgeografi och har inriktat sig på regionala frågor.
- För Uppsalas del är man inne i en byggfas och då är det intressant att veta hur högt man prioriterar miljöfrågor och klimathot. Om man hårddrar det kan man säga att hela dagens samhälle är felbyggt då man inte hade samma kännedom om klimathotet då som man har nu, säger Erik Westholm.
Men de som ifrågasätter Uppsalas nya kläder fokuserar inte bara på miljö, könsskillnader och orättvisor. Det handlar även om en svårfångad identitet och själ.
- Byggnader och vad de gestaltar är oerhört viktiga, det handlar om stadens viktigaste möbler, säger Helena Harnesk som arbetat under 40 års tid som antikvarie på Upplandsmuseet och skrivit en provokativ debattartikel om Uppsalas identitet.
Det hon betonar är vikten av att vara stolt över sin stad. Och för att identifiera sig med orten krävs det att man slår vakt om de budskap och den estetik som finns i byggnader.
- Det är direkt upprörande att kommunen säljer ut Rådhuset på Stora torget för en galleria, det är tecken på den osäkerhet som finns hos politikerna.
När det gäller kommande byggen varnar Helena Harnesk för de eventuella namnförslag som kan bli aktuella.
- Bygger man en arena får den inte heta till exempel Swedbank arena utan Uppsala arena, Uppsalaborna måste känna igen sig och vara stolta och då skapas den viktiga vi-känslan som gör att vi pratar om vår stad. Något som saknas i dag.
Varför har det varit så svårt för Uppsala att hitta sin identitet och själ?
- Det finns flera anledningar. Uppsala stad har alltid känt sig i underläge inför universitetet, många känner inte heller för den borgerliga staden. De kom hit för att plugga och har blivit kvar och har sina barndomsmiljöer och minnen på andra orter. För det tredje är det många som pendlar till Stockholm vilket gör att de inte hinner engagera sig i Uppsala.
Hur ser du på Uppsala i dag?
- Det gäller att vi blir medvetna om vår stads plusvärden och stolta över dem. Vi har till exempel Nordens äldsta universitet. Det tog lång tid för mig att förstå universitetets roll i staden på gott och ont. Uppsala är min stad som jag älskar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!