Uppsala Vatten: Friande pfas-dom var rättegångsfel

Uppsala Vatten anser att ett rättegångsfel ligger bakom domen som friade Försvarsmakten från ansvar för Uppsalas förgiftade dricksvatten. Det framgår av överklagandet som nu skickats in.

Försvarets brandövningsplatser har visat sig vara en källa till pfas i miljön. Här ses övningsplatsen vid Kallinge.

Försvarets brandövningsplatser har visat sig vara en källa till pfas i miljön. Här ses övningsplatsen vid Kallinge.

Foto: Johan Nilsson/TT

Uppsala2021-11-10 17:00

Mark- och miljödomstolen slog i en dom fast att Försvarsmakten inte är ansvarigt för att pfas-ämnen har förorenat Uppsalas dricksvatten. Notan hamnar därmed hos Uppsalaborna via VA-taxan. Totalt handlar det om cirka 260 miljoner kronor inklusive rättegångskostnader.

Redan den 28 oktober beslutade Uppsala Vattens styrelse att domen om pfas-föroreningarna i Uppsalas dricksvatten ska överklagas. Nu har överklagandet kommit in till Mark- och miljööverdomstolen.

I sin överklagan skriver Uppsala Vatten att mark- och miljödomstolen gjort flera tekniska bedömningar som saknar vetenskapligt stöd. Dessutom menar bolaget att det är ett direkt rättegångsfel när mark- och miljödomstolen gjort egna beräkningar av hur pfas sprids i Uppsalaåsen eftersom det är beräkningar som varken Uppsala Vatten eller Förvarsmakten har haft möjlighet att kontrollera. "Att domstolen på egen hand kommit fram till att bidraget uppgår till några enstaka ng/l utgör därmed ett rättegångsfel. Till detta kommer att slutsatsen saknar vetenskapligt stöd och är därför även materiellt sett felaktig", skriver Uppsala Vattens juridiska ombud.

Enligt Uppsala Vatten har också mark- och miljödomstolen lättvindigt avfärdat SGU:s expertis om hur grundvatten flödar i Uppsalaåsen "trots att Eva Wendelin uppgav att det är stora flöden som inte skiftar och att grundvattnets transportriktning är given. SGU är sakansvarig expertmyndighet för frågor om grundvatten och myndighetens expert, Eva Wendelin, i förhör påpekar att det inte "är personliga uppfattningar utan bottnar i myndighetens samlade kunskap och utredningar."

"Sammantaget är det inte möjligt att med vetenskapliga utgångspunkter, och i utredning i målet baserad kunskap, komma till den slutsats som domstolen kommer till och som medför att Försvarsmakten kan undgå ansvar för PFAS i Stadsträdgården", är slutsatsen enligt Uppsala Vattens överklagande.

Giftet i Uppsalas dricksvatten upptäcktes av en slump 2011–2012 när prover på bröstmjölk från nyblivna mammor i Uppsala visade höga halter av pfas. Uppsala Vattens utredning pekade ut Försvarets verksamhet vid Ärna som trolig källa, något som Försvaret förnekat.

Nu ska Mark- och miljööverdomstolen besluta om prövningstillstånd innan vi vet om det blir en fortsatt strid om vem som ska betala för reningen av vattnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!