Dags att säga vad du tycker om digital patientjournal

Från premiärtidens kaos och misstro har den elektroniska patientjournalen i dag blivit något vi närmast tar för givet. Men tycker vi att systemet är bra? Det tar Uppsalaforskare nu reda på.

Maria Hägglund forskar om e-hälsa och digitala verktyg i vården, nu den elektroniska patientjournalen.

Maria Hägglund forskar om e-hälsa och digitala verktyg i vården, nu den elektroniska patientjournalen.

Foto: Mikael Wallerstedt/Uppsala universitet

Uppsala2022-01-30 16:00

"Att använda Journalen är en frustrerande upplevelse." Eller: "Journalen är lätt att använda."

Där har du två av alternativen på den första frågan i den enkät som just nu möter dig som går in i din patientjournal via 1177.se.  Frågan handlar om upplevelsen av den elektroniska journalen.

Bakom enkäten står Maria Hägglund, som forskar om e-hälsa och digitala verktyg i vården vid Uppsala universitet, och forskarkollegor till henne i flera länder.

– Region Uppsala var först ut för tio år sedan. Vi gjorde en större studie 2016, men då var inte alla regioner med. Nu är alla påkopplade och det är dags att följa upp, säger Maria Hägglund.

Enkätfrågorna är desamma för alla som läser sin elektroniska journal nu i Finland, Norge, Estland och Sverige. Men systemen och plattformarna där journalerna finns, det vill säga 1177.se i Sverige, skiljer sig.

– Nu kan vi jämföra och dra lärdom av varandras lösningar, säger Mara Hägglund.

Enkäten omfattar inte bara nuläget och hur väl saker fungerar, om det är användarvänligt och hur man upplever sekretess och integritet, bland annat. I formuläret finns även framtidsfrågor. Ett syfte är att fånga in idéer om funktioner som användarna skulle vara hjälpta av.

– Det kan handla om att ladda upp sina hälsodata från andra plattformar, som sin mobil eller smarta klockor eller att kunna dela information med anhöriga på ett annat sätt, säger Maria Hägglund.

Ett är säkert: nya funktioner och nya vanor kommer – och det fort. Digitaliseringen är stark och skapar nya behov hos den enskilde och hos vården. Maria Hägglund ger ett privat exempel.

– Jag har högt blodtryck och mäter det hemma. Men det måste jag rapportera in manuellt. Så kommer det inte att vara länge till utan snart kommer sådana saker rapporteras in direkt digitalt. Men det här kräver mycket av designen på journalen. Vården får heller inte drunkna i data som vi laddar in om oss själva, säger Maria Hägglund.

Redan tänker hon på flera nya frågeställningar kring digitaliseringen av den här typen av material, som när det gäller våra attityder.

– Jag tror att attityden inom vården har ändrats mest. Där sågs det här som väldigt kontroversiellt från början. Det kan vara dags att studera det igen, säger hon.

Enkäten är frivillig. Preliminära resultat hoppas Maria Hägglund ska finnas redan före sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!