Under måndagskvällen avslöjades vilka svenska krogar som den prestigefulla restaurangguiden White Guide håller högst 2013. Årets matupplevelse gick till Daniel Berlins krog Skåne Tranås ”för en stor upplevelse i det lilla formatet”. Hans krog var även med och tävlade i klassen Årets bästa restaurang, men priset gick till Stockholm och Esperanto med motiveringen: ”För en gastronomi, som envetet och med en intellektuell twist vidareutvecklats i sitt eget spår till en prestation i yppersta världsklass – och som nu matchas av ett vin- och matsalsarbete i högsta divisionen. Vad gäller råvaror, tekniker och estetik har köket hittat alla de hållbara bryggorna mellan nordiskt och japanskt, i ett oslagbart artisteri som går att njuta med alla sinnen.” Esperanto fick även pris för bästa service.
Årets stjärnskott gick till Göteborg och Bhoga som prisas för en underhållande och innovativ restaurangupplevelse och det nära samarbetet mellan kök, matsal, vinkällare och cocktailbar. Bhoga korades även till årets bar och årets fyrfota gastronomi för ”ett kreativt arbete med näruppfött kött”. Priset för årets vinupplevelse fick 19 glas i Stockholm, årets ölupplevelse gick till Swedish Taste i Göteborg och Agatons Restaurang & Bar på Ramundberget prisades för Sveriges bästa kaffeupplevelse. Årets hjärtekrog blev Frank i Västerås för ”sin avspända attityd, sitt personliga tilltal och det varma bemötande”. Förra året fick Skebo herrgård White Guides utmärkelse Värt en resa. I år gick det till Krakas korg i Katthammarsvik på Gotland.
Nytt för i år var även de tre klasserna årets marina gastronomi, årets nära gastronomi och årets hållbara gastronomi. De gick till F12 i Stockholm, Gastrologik i Stockholm samt PM & Vänner i Växjö
Men trots att prisen uteblev för Uppsalas del har staden lyckats ta sig in på restaurangkartan. I årets upplaga av White Guide har Uppsala satt nytt rekord. Hela sex Uppsalakrogar är med: Edenbergs, som är med för första gången, samt Hambergs Fisk, Jay Fu, Peppar Peppar, Stationen och Villa Anna.