Uppsala universitet säger nej till ny EU-grundlag
Regeringen tycker inte att den svenska grundlagen behöver ändras för att Sverige ska säga ja till förslaget om ny EU-grundlag. Men flera remissinstanser, bland annat Uppsala universitet, håller inte med.
Den svenska grundlagen gör det möjligt att överlåta makt till EU, som inte rör grunderna för statsskicket.
— Men med den utformning som förslaget har i dag är det svårt att påstå att det inte rör principerna för statskicket, säger han.
I förslaget står att det europeiska rådet på egen hand ska kunna utöka överstatligheten, enligt Sverker Gustavsson. Dessutom fördragsfästs den allmänna principen om att EG-rätten står över medlemsländernas rätt, säger han.
"Tilllräckliga garantier"
Även den juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet anser att den svenska grundlagen först måste ändras. Men regeringen håller inte med. I torsdags lämnade regeringen en skrivelse till riksdagen om hur man ser på det nya förslaget till grundlag. Här står att det finns tillräckliga garantier och kontrollfunktioner så att de nya bestämmelserna tillämpas rätt. Sammantaget finns inte något som strider mot den svenska grundlagen i förslaget skriver regeringen.
Sverker Gustavsson skulle helst se att förslaget till ny EU-grundlag ändras. Han säger att man inte ska se EU:s utveckling som en oundviklig process utan att man måste försöka påverka.
Om man godkänner förslaget utan att ändra den svenska grundlagen, riskeras tilltron till demokratin, enligt Uppsala universitets utlåtande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!