Under tisdagen fick alla som sökt sig till universitet och högskolor svar om de kom in eller inte. Sett till höstintagen så var Uppsala universitet landets populäraste, för tionde året i rad.
– Det är jättekul att vi är populära, säger Sara Rosenquist, tf enhetschef för studieadministrationen på Uppsala universitet.
Sara vill dock flika in med en brasklapp:
– Med det sagt så är alla lärosäten lite olika i fråga hur man söker. Om man bara söker program eller om man behöver söka kurser inom program, det kan också ge utslag i den här statistiken. Så man ska ta det med en nypa salt, säger Sara Rosenquist.
För tio år sedan och bakåt var det universiteten i Stockholm och Göteborg som hade flest ansökningar. Höstterminen 2012 gick Uppsala om, men vad beror det på?
– Det som vi har gjort på Uppsala universitet är att våra vetenskapsområden har jobbat och tagit fram flera nya utbildningar, så utbudet har ju ökat. Sedan kan jag inte svara för hur Stockholm och Göteborg arbetat med sina utbildningsutbud, säger Sara Rosenquist.
De populäraste programmen på Uppsala universitet är juristprogrammet, läkarprogrammet och psykologprogrammet.
– Under de senaste åren så har de här programmen varit i topp. Så det är inte så förvånande, säger Sara Rosenquist.
Ansökningarna till vårdutbildningarna gick upp under pandemin. Annars råder inga särskilda trender inom vad framtida studenter söker för utbildningar, men undantag finns.
– Något som vi noterade som stack ut i den här antagningsomgången var ett kandidatprogram i freds- och utvecklingsstudier som blivit extra populärt. Så det är intressant att fundera på vad det beror på. Det vågar jag nästan inte spekulera i, men man kan ju tänka sig att det kan ha att göra med oroligheterna i världen och i Ukraina, säger Sara Rosenquist.
Jämfört med förra höstterminen så är det i år drygt 9 000 färre ansökningar till Uppsala universitet. Sara Rosenquist tror inte att det kommer att få konsekvenser för universitetet.
– Det som det avspeglar är ju den här pandemieffekten som mattats av. Men våra utbildningar kommer att tuffa på som vanligt, säger Sara Rosenquist.
Bortsett från pandemiåren 2020 och 2021 så är antalet ansökningar den högsta siffran sedan 2015.
Tror du att antalet ansökningar kommer att öka eller minska under åren framöver?
– Oj, det är jättesvårt att svara på. Men jag tror att ha med sig en högre utbildning på vägen framåt mot en framtida karriär, det tror jag är något som många unga prioriterar, säger Sara Rosenquist.
Den 22 juli är sista dagen för att svara på antagningsbeskedet.
– Nu har alla våra studenter och ansökanden fått sina antagningsbesked. Det är för många ett livsavgörande besked och vi vill ju välkomna alla studenter och förbereda oss för att ta emot dem i höst. Men det som är viktigt att tänka på är att gå in och tacka ja till sin plats, så att man inte missar det nu här i sommar, säger Sara Rosenquist.
En viss pandemieffekt syns också hos Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Där har man jämfört med förra höstterminen tappat 3 000 ansökningar. Sett till de senaste tio åren så har dock antalet ökat stadigt. I år hade man totalt 10 347 ansökningar, fördelat på flera orter där verksamheten i Uppsala är störst. Djursjukskötarprogrammet, Veterinärprogrammet och Landskapsarkitektprogrammet är de mest populära programmen på SLU.