Almedalsveckan i Visby närmar sig sitt slut. Eller vecka och vecka, förresten. Sedan ett par år tillbaka är den nedbantad, och pågår i år från tisdag till fredag.
– Det verkar främst vara onsdag och torsdag som allt händer. I dag (onsdag) är det ett väldigt tryck, berättar Mathias Hallberg från en trädgård i Visby, där han äter västerbottenspaj och lunchminglar med forskare från andra universitet.
Mathias Hallberg är professor i molekylär beroendeforskning vid Uppsala universitet. Han är något av en Almedalsveteran och håller i år i flera seminarier om droger och deras påverkan på samhället. Bland annat ett om gängkriminalitet och ett om gårdsförsäljning av alkohol.
– Det om gårdsförsäljning var helt fullsatt och ledde till en livlig debatt mellan riksdagspolitiker. Jätteroligt!
Totalt ordnar Uppsala universitet i år drygt 50 seminarier i Almedalen, nästan dubbelt så många som vanligt. Uppemot 70 universitetsanställda, de flesta forskare, reser dit. Budgeten ligger på rekordstora 1,2 miljoner kronor. Varav 700 000 går till teknik.
– Jaa du... jag kan inte svara på varför tekniken är så otroligt dyr. Men vi webbsänder många av våra seminarier och det är främst den inhyrda personalen som kostar, förklarar universitetets kommunikationsdirektör Pernilla Björk.
Vadan er jättesatsning på Almedalen just i år?
– I höst lägger regeringen fast den forskningspolitik som ska gälla de kommande åren. I Almedalen är ju många politiker på plats och vi vill visa hur viktigt det är att Sverige fortsätter satsa på framstående forskning, men också betona vikten av akademisk frihet.
Almedalen var från början ett rent politiskt forum, men genom åren har näringslivet och offentliga verksamheter armbågat sig fram. Enligt Pernilla Björk tar forskning större plats i Almedalen i år än vanligt. Många seminarier handlar om utvecklingen inom AI, digitalisering och grön klimatomställning, berättar hon.
– Och det är stort fokus på energifrågan. På Uppsala universitet pågår mycket batteriforskning, och vi har seminarier med Northvolt och Volvo cars. Det här är ett fantastiskt tillfälle att diskutera samhällsfrågor med andra aktörer.
Mathias Hallberg håller med. Han menar att Almedalen är överlägset de flesta andra forum när det gäller att hitta samarbeten.
– De drogfrågor vi forskar om är så komplexa att de kräver samverkan mellan forskning, politiker, brukarorganisationer och andra inblandade. Här kan vi få direktkontakt.
Almedalsveckan har blivit känd för mycket – inte minst för sina höga priser. Resor och boende blir därför stora poster i budgeten. Några lyxboenden är det inte tal om, försäkrar Pernilla Björk. Några bor på hotell, men några har också seglat till Gotland i egen båt och bor nu i ruffen i Visbys hamn. Mathias Hallberg klämmer ihop sig i ett hus en bit utanför murarna med tio kollegor.
– Jag delar rum med tre andra. Det är som att vara på kollo, säger han glatt.
Det är ingen som snarkar...?
– Jo, haha, jag ... men de andra är artiga och säger att det inte är så farligt.
Uppsala universitet kommer att göra en rejäl utvärdering i höst för att se om satsningen lönade sig.
– Det är ju väldigt många som lägger mycket tid och pengar på att åka hit. Därför är det viktigt att utvärdera vad vi fick ut av det, till exempel i form av samarbeten, säger Pernilla Björk.