Det går inte åt rätt håll i världen när det gäller demokratiutveckling. Bara drygt sex procent av världens befolkning lever i fullvärdiga demokratier. Och även där finns utmaningar, inte minst när det gäller den fria forskningen och högre utbildning, menar Tora Holmberg, vicerektor för humaniora och samhällsvetenskap på Uppsala universitet.
– Universitet bör ha en armlängds avstånd till staten för att kunna forska fritt, men så ser det inte ut i många länder. Men vi ser att universiteten har en nyckelroll för ökad demokratisering och vi behöver förstå mer om de processerna, säger hon.
Även i Sverige försöker staten till viss del styra forskningens inriktning, exempelvis med prioriterade ämnen.
– Det är inte friktionsfritt här heller, vi har fått en ökad styrning på senare år. Men oftast handlar det om bra saker, som att öka forskningen om virus eller hållbarhet. Men vad händer om vi får en regering som vill att vi ska forska om hur vi utvecklar kärnvapen? Det måste finnas en rågång mellan universiteten och staten, säger hon.
Nu satsar Uppsala universitet 100 miljoner kronor av egna strategiska medel under 10 år på ett forskningsprogram om demokrati och inte minst kopplingen till högre utbildning.
– Mig veterligen har inte universitetet satsat så här mycket av egna basanslag på ett forskningsprogram förut, definitivt inte inom mitt vetenskapområde, säger Tora Holmberg.