Uppsala universitet i bottenskikt i klimatrankning

I en klimatundersökning gjord 2021 kommer Uppsala universitet först på plats 20 av totalt 25 placeringar. "Såklart känns det inte bra", säger Karolina Kjellberg som är miljöchef på UU.

Uppsala universitet kom på 20:e plats i Climate Action Ranking år 2021, en nationell studie som genomförs av Klimatstudenterna som visar hur väl universiteten i Sverige arbetar mot Parisavtalets 1,5 graders-mål.

Uppsala universitet kom på 20:e plats i Climate Action Ranking år 2021, en nationell studie som genomförs av Klimatstudenterna som visar hur väl universiteten i Sverige arbetar mot Parisavtalets 1,5 graders-mål.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2021-10-23 17:00

Fokus klimatet

SLU kom på plats 4 och Uppsala universitet på plats 20 i Climate Action Ranking år 2021. Det är en nationell studie som genomförs av Klimatstudenterna som visar hur väl universiteten i Sverige arbetar mot Parisavtalets 1,5 graders-mål. 

– Såklart känns det inte bra att vi kom på 20:e plats, vi vill ju vara bäst i klassen, säger Karolina Kjellberg, miljöchef på Uppsala universitet.

Klimatstudenternas studie undersökte områdena tjänsteresor, universitetens insyn i sina egna utsläpp och uppsatta klimatmål. Som mest kan ett universitet få 100 poäng. Uppsala universitet fick endast 63 poäng. Där bland annat deras klimatmål fick 6 poäng av 25. 

Under juni påbörjade Uppsala universitet en egen kartläggning av sina klimatutsläpp. Kartläggningen anser Karolina Kjellberg är en viktig del i att sätta nya klimatmål som lärosätet kan arbeta med. 

– Universitetets klimatpåverkan kommer från hela verksamheten. Vi har pratat mycket om flygresor, och det är en viktig fråga. Men det handlar inte bara om tjänsteresor, berättar Karolina Kjellberg. 

I nuläget arbetar universitetet på flera sätt för att minska sina avtryck. Bland annat genom att installera solceller på campusbyggnaderna och främja hållbara transporter. 

undefined
"Såklart känns det inte bra att vi kom på 20:e plats, vi vill ju vara bäst i klassen", säger Karolina Kjellberg, miljöchef på Uppsala universitet.

Sveriges lantbruksuniversitet kom på en bättre placering, nämligen en fjärde plats. SLU fick 81 poäng av 100. 

– Vi sätter målen högt för oss själva för att de ska följa Parisavtalet. Hållbarhetsfrågorna är väldigt stora för oss på universitetet, säger Johanna Sennmark som är miljöchef på SLU.

För att universiteten ska kunna ställa om ytterliggare krävs samarbete i alla led berättar Johanna Sennmark.

– Som enskild organisation klarar man inte den här utmaningen. Omställningen måste ske i ett samarbete mellan politiken, universiteten och företagen. Alla måste samarbeta för att uppnå ett resultat, berättar hon.

undefined
"Som enskild organisation klarar man inte den här utmaningen", säger Johanna Sennmark, miljöchef på SLU.

Det är något som Karolina Kjellberg också ser som problematiskt. För även om universiteten vill arbeta klimatsmart och ställa krav på sina leverantörer hänger marknaden inte alltid med.

– Inom labbverksamheten används mycket plast och ofta finns det bara plast tillverkat av fossila material. Det kan vara en riskavfallsbehållare exempelvis och det kan vi inte avstå från att köpa in, även om det i slutändan innebär att en fossil plastbehållare går till förbränning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!