Uppsala universitet hoppas på mer resurser till sina styrkeområden

Läkemedelsutveckling och fred, säkerhet och demokrati. Där har ni två av Uppsala universitets främsta styrkeområden. Det anser universitetets egen ledning som nu hoppas att regeringen ska se värdet av Uppsala universitets styrkor och satsa pengar därefter.

Uppsala2007-12-29 20:00
I höst lägger regeringen fram sin forskningsproposition till riksdagen och i en intervju i torsdagens Dagens Nyheter utlovade finansminister Andes Borg satsningar på just forskning. Inför arbetet med propositionen har utbildningsdepartementet begärt forsknings- och utbildningsstrategier för de närmaste fem åren från universitet och högskolor. I strategidokumenten kan lärosätena profilera sig i kampen om statens pengar.

Enligt Uppsala universitets strategi finns många områden där man kan "bidra till en bättre värld och till Sverige som en kunskapsnation", vilket varit den utgångspunkt som departementet ställt upp. Men i fyra av områdena anser sig Uppsala universitet dessutom vara världsledande, och i ett femte ser man en stor utvecklingspotential.
- Vi har lagt mycket kraft på att identifiera de här styrkeområdena så att det inte blir för spretigt. Samtidigt säger vi i strategin att Uppsala universitets styrka är vår bredd och vårt djup, säger Anders Hallberg, Uppsala universitets rektor.

De områden som pekas ut är förnybar energi, fred, säkerhet och demokrati, funktionell och komparativ genomik, samt läkemedelsutveckling. Hjärnforskningen är det som bedöms ha stor utvecklingspotential.
- Det finns många andra områden som vi är duktiga och ledande på, men i dessa är vi särskilt starka, sett ur utbildningsdepartementets utgångspunkt om att göra Sverige till en ledande kunskapsnation och att bidra till en bättre värld, säger Anders Hallberg.

Strategin talar också om att det krävs goda utbildnings-, forsknings- och arbetsmiljöer för att nå resultat.
Vilket behöver Uppsala universitet arbeta mest med?
- De hänger givetvis mycket ihop, men utan en god arbetsmiljö får du ingen god forskning. Vi satsar därför exempelvis på ledarskapsutbildningar under nästa år. Våra institutioner måste fungera så bra som möjligt, det kan vi inte säga nog många gånger, säger Anders Hallberg.
Den unika utvärdering av all forskning vid Uppsala universitet, som presenterades i höstas, har till stor del legat till grund för arbetet med strategin. Att utvärderingen är gjord är en stor styrka, menar Anders Hallberg. Flera aktörer inom den internationella universitetsvärlden har visat intresse för Uppsala universitets egen utvärdering.
- Den har väckt mycket uppmärksamhet. Just före jul var jag hos Lars Leijonborg och berättade för franske utbildningsministern om utvärderingen, säger Anders Hallberg.

FAKTA

De fem styrkeområden som Uppsala universitet pekat ut är:

Förnybar energi. Forskningen bedrivs på både grundläggande och tillämpad nivå och berör till exempel torra och våta solceller, exploatering av vågor, smarta fönster, bränsleceller och batterier.

Fred, säkerhet och demokrati. Forskningen rör frågor om internationella konflikter, sociala, religiösa, etniska och genusbaserade motsättningar, med mera, och bedrivs bland annat vid institutionerna för freds- och konfliktkunskap, statsvetenskap och euroasiatiska studier.

Funktionell och komparativ genomik, det vill säga forskning runt människans och djurens arvsmassa.

Läkemedelsutveckling. Uppsala universitet har landets enda farmaceutiska fakultet och är i praktiken det enda lärosätet som bedriver forskning runt läkemedelsoptimering, läkemedelsformulering och läkemedelssäkerhet.

Hjärnans funktion och dysfunktion.

Källa: Forsknings- och utbildningsstrategier för Uppsala universitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!