Uppsala universitet behöver samla in många miljoner
Uppsala universitet tar nya grepp i jakten på pengar till forskningen. Nu byggs en organisation upp för att samla in gåvor.- Lund har på fem år samlat in över 200 miljoner kronor, och vi ska konkurrera med dem, säger Merike Ronéus, insamlingschef.
Merike Ronéus
Foto:
En ny kategori chefer har genom detta dykt upp vid landets universiteten: insamlingschefen, eller fundraisern.
I ett drygt år har Uppsala universitet haft en insamlingschef, Merike Ronéus. Under sitt första år har hon kunnat räkna in knappt fem miljoner kronor i insamlade medel.
- Vi är ännu i ett uppbyggnadsskede där jag informerar om att jag finns. Sådant här tar tid och Uppsala universitet är stort och det gäller att få med sig hela universitetet i detta, säger Merike Ronéus.
På Chalmers i Göteborg, i Linköping och på Karolinska arbetar mellan fem och tio personer med att få in gåvor, i Uppsala består enheten av två medarbetare.
- Jag hoppas kunna utöka enheten under nästa år, säger Merike Ronéus.
Uppsala universitet är ett statligt universitet, men staten står för mindre än häften av forskningsanslagen. Behovet av pengar från privata stiftelser, EU, fonder, uppdragsgivare och gåvor blir allt viktigare.
- Konkurrensen om forskningsmedel har hårdnat. Att då kunna få in gåvor får stor betydelse, säger Merike Ronéus.
Ett konkret exempel på att en donation gör skillnad är finansmannen Christian W Janssons 25 miljoners gåva till Lunds universitet för att inrätta en professur i retorik. I Uppsala däremot försvann retorikprofessuren på grund av brist på pengar när professorn pensionerades.
Varnande röster har de senaste åren höjts för att den externa finansieringen påverkar forskningens frihet.
- Man ska aldrig kunna köpa forskning genom en gåva, forskningens frihet är alltid nummer ett. Universitetet bestämmer slutligen var pengarna ska gå, även om givaren kan ha önskemål, säger Merike Ronéus.
På insamlingsavdelningens hemsida står att: "attraktiva projekt utvecklas för våra donatorer att investera i, som exempelvis forskningsprojekt, professurer, forskartjänster, byggnadsprojekt eller förvaltning av viktiga kulturskatter." Men vad händer med den forskning som inte är lika attraktiv?
- Vi har vårt ansvar att fördela pengar till det vi anser att vi behöver forska på. Och vi måste värna den nyfikenhetsdrivna forskningen, som inte styrs av önskemål utifrån, säger Anders Hallberg, rektor för Uppsala universitet.
Han ser väldigt positivt på insamlingssatsningen, och tror att Uppsala inom kort kan hävda sig gentemot konkurrenterna.
- Inget hindrar att vi är i kapp Karolinska om fem år, säger han.
Han ger några exempel på annat än professorsstolar som han gärna tar emot gåvor till.
- Vi har ritningar på en Humanistisk teater och idéer finns på ett Planetarium. Dit kan vi inte ta pengar från fakultetsanslag, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!