Uppsala tvingas ta itu med luften

Luften i centrala Uppsala är sedan flera år hälsoskadlig. Nu måste kommunen enligt ett regeringsbeslut åtgärda problemen.

Uppsala2005-07-28 00:00
— Förorenad luft påverkar hälsan och detta är allvarligt, säger Carl-Johan Engström, planeringsdirektör på Kommunledningskontoret i Uppsala.
Under flera år har den tillåtna luftföroreningsnivån på Kungsgatan i centrala Uppsala överskridits. Det är mängden partiklar i luften som är för stor. Vidare är kvävedioxidhalten för hög. Nu har regeringen beslutat att Uppsala kommun ska utarbeta förslag om åtgärder.
— Orsaken till problemet är trafiken, liksom i övriga tätorter som fått samma krav på sig, säger Carl-Johan Engström.
Förutom Uppsala är det ett fåtal kommuner i landet som fått begäran från regeringen att förbättra luftförhållandena. Hornsgatan i Stockholm och några centrala gator i Göteborg har även de för höga värden.

Snart under kontroll
Här i Uppsala menar Carl-Johan Engström att föroreningarna inom en snar framtid ska kunna vara under kontroll.
— En stor trafikplan är på gång och det är tänkt att den ska börja genomföras redan till hösten, säger Carl-Johan Engström.
Bland annat är det tänkt att genomfartstrafiken ska ledas om mot stadens ytterkanter. Vidare ska hastigheten inne i staden sänkas och Kungsgatan ska bli mer av en bussgata, stängd för genomfart.
—Att det just är Kungsgatan som har för höga mätvärden har med flera samverkande faktorer att göra. Förutom trafiken påverkar specifika klimatförhållanden och topografin.
På övriga mätplatser i Uppsala finns i dagsläget ingen risk att värdena blir för höga.
Cancer, problem med luftrör och lungor, besvär för allergiker och astmatiker är problem som förknippas med luftföroreningar. Det är den nationellt bestämda miljökvalitetsnormen som under flera år överskridits. Normen är framtagen av Naturvårdsverket och reglerar högsta halt av kvävedioxid, kväveoxider, svaveldioxid, kolmonoxid, bly, bensen, partiklar och ozon i utomhusluft.
Kommunen har tid fram till den 1 april 2006 att tillsammans med Vägverket, Boverket, Naturvårdsverket med flera komma fram till de bästa lösningarna för Uppsala. Åtgärdsplanen ska sedan fastställas av Länsstyrelsen och godkännas av regeringen.



FAKTA/ Luftföroreningarna i Uppsala
Miljökvalitetsnormerna är gränsvärden utarbetade av Naturvårdsverket. Syftet med normerna är att varaktigt skydda människors hälsa och miljö.
Under flera år har Uppsalas luftföroreningar överskridit dessa värden och nu har regeringen fattat beslut om åtgärd.
På Kungsgatan i Uppsala har föroreningsnivån vad gäller dygnsmedelvärdet för partiklar varit för högt år 2002, 2003 och 2004. De hälsoskadliga partiklarna kommer bland annat från asfalt, däck, avgasrör och bromsar.
För kvävedioxid har det tillåtna årsmedelvärdet överskridits år 2002, 2003 och 2004. Dygnsmedelvärdet överskreds 2001 och 2002.
Källa: Naturvårdsverket och Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om