Under våren har IVL Svenska Miljöinstitutet, som bedriver forskning inom miljöområdet, tillsammans med Svensk Försäkring för tredje året låtit Sveriges kommuner svara på en enkät om hur de arbetar med klimatanpassning.
Klimatförändringar är en viktig fråga och i enkäten uppger 201 av de 202 kommuner som deltog i undersökningen att de tror att de kommer påverkas av klimatförändringar eller extrema väderhändelser. Framför allt tror kommunerna enligt rapporten att de kommer att påverkas av ökad nederbörd, förändrade flöden i sjöar och vattendrag samt ökad temperatur.
Uppsala kommun klättrar upp i toppen av årets lista med 33 poäng av 33 möjliga, strax före Stockholms och Lomma kommun, och har i den här jämförelsen kommit långt i sitt arbete med klimatanpassning. I andra änden av skalan i Uppsala län hamnar Knivsta, som fick tre poäng i undersökningen.
Landets kommuner har fått svara på frågor om man arbetar aktivt med klimatanpassning och om det finns politiska beslut som ligger till grund för arbetet. Dessutom fick man ge svar på om man har analyserat hur kommunen och olika delar av samhället, som byggnader, dricksvattenförsörjning, kommunikationer eller turism, kan påverkas av klimatförändringar.
En del av klimatanpassningsarbetet går ut på att kartlägga möjliga åtgärder för att minska sårbarheten vid olika typer av klimatförändringar, som stigande havsvattennivå, nederbörd, temperatur eller förändrade flöden i sjöar och vattendrag. Det kan handla till exempel om riktlinjer vid nybyggen eller tekniska åtgärder för dagvattensystemet.
I rapporten framkommer att drygt sex av tio svenska kommuner i undersökningen har genomfört åtgärder för klimatanpassning.
– Kommunerna behöver bli bättre på att analysera hur de kan påverkas av framtida klimatförändringar och vidta åtgärder för att minska sin sårbarhet. Till exempel måste beredskapen öka för perioder av extremt torrt väder och låga grundvattennivåer som vi ser i år, säger Philip Thörn, IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.